učiti od najboljih

Slovačka podupire Hrvatsku, ministar došao podijeliti iskustva o predsjedanju EU-om

19.02.2018 u 14:04

Bionic
Reading

Slovačka kao članica OECD-a i schengenskog prostora voljela bi da se i Hrvatska pridruži članstvu te dvije organizacije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok koji je u Hrvatsku stigao kako bi podijelio iskustva svoje zemlje o predsjedanju EU-om

'Sjećamo se koliko smo morali napraviti na tom putu, primjerice morali smo za ulazak u schengenski prostor zadovoljiti 160 kriterija i u tome smo uspjeli. Pratimo i pomažemo Hrvatsku da također uspije u tome', rekao je Korčok na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskom kolegicom Marijom Pejčinović Burić.

Korčok, koji je vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova u Slovačkoj dok je Miroslav Lajčak na godinu dana izabran na mjesto predsjednika Opće skupštine UN-a, pojasnio je da je Bratislavi u interesu hrvatsko pristupanje Schengenu iz dva razloga.

Našim će građanima, rekao je, biti lakše putovati na 'hrvatsko more koje je broj 1 u slovačkom srcu', ali i kao 'dobar doprinos zajedničkoj sigurnosti u Europi, da se granice Schengena još prošire i da taj zajednički prostor bude još veći i jači'.

Hrvatska računa da će do kraja ove godine ispuniti sve preduvjete i biti spremna za ulazak u Schengen čemu se nada 2019., a iako je Europski parlament krajem prošle godine u tematskoj raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao ulazak Hrvatske u taj prostor, pitanje je kako će na to odgovoriti Ljubljana koja zasad koči Zagreb zbog spora oko arbitražne presude.

  • +3
Šefica hrvatske diplomacije Marija Burić Pejčinović primila slovačkog kole gu Ivana Korčoka Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Što se tiče tog hrvatsko-slovenskog spora, Korčkok je rekao da se radi o dvije 'zrele i odgovorne zemlje', dodajući da Slovačka ima puno povjerenje da će Hrvatska i Slovenija naći rješenje.

Pejčinović Burić je istaknula da je Korčok vodio slovački dio predsjedanja EU-om u drugoj polovici 2016. a da Hrvatska želi 'učiti od najboljih', uoči svog predsjedanja u prvom polugodištu 2020.

Naglasila je kako vjeruje da će Hrvatska 'uz pomoć i pripremu imati uspješno predsjedanje EU-om'.

'Prvenstveno sam došao u Zagrebu kako bih podijelio iskustvo našeg predsjedanja EU-om ... da informacije i iskustva podijelim s vama i da vaše predsjedanje bude isto tako uspješno kao i naše. Ono što zasad znam daje mi povjerenje', istaknuo je Korčok.

Pojasnio je da je predsjedanje zahtjevno iz dva razloga - jer se građani i političari moraju naviknuti u tih šest mjeseci staviti nacionalne interese iza europskih, a osim toga predsjedanje je veliko organizacijsko opterećenje.

Pejčinović Burić dodala je da je sa slovačkim kolegom osim o iskustvima u predsjedanju razgovarala i o drugim europskim temama te istaknula da dvije zemlje imaju izvrsne odnose i u političkom i gospodarskom smislu.

Slovačka će od srpnja preuzeti predsjedanje organizacijom V4 gdje je Hrvatska zainteresirana biti prisutna kada će se razgovarati o energetici, prometu i umrežavanju, dodala je hrvatska ministrica.