ZA LAKŠI ŽIVOT U INOZEMSTVU

Slobodan postao Bob, Vjekoslav Stephane, a Gordana je sad Vanessa

05.05.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Prošle godine na osječkom području zahtjev za promjenu osobnog imena podnijelo je 218 osoba, a u prva tri mjeseca ove godine svoje ime promijenilo je još 36 osoba, piše Glas Slavonije

Iako je Matični ured grada Zagreba prije nekoliko dana objavio informaciju kako je trenutačno na zagrebačkom području povećan broj zahtjeva za promjenu imena, i to iz razloga što se dio sugrađana odlučuje za odlazak na rad u inozemstvo, a vjeruju kako će im strano ime olakšati borbu na tržištu rada Zapadne Europe, u osječkom Matičnom uredu napominju kako su najčešći razlozi promjene osobnog imena na ovom području još uvijek razvod braka i vraćanje na izvorno prezime. Dio zahtjeva za promjenu imena ipak dolazi i od osoba koje već godinama žive u inozemstvu te su tamo promijenile ime kako bi se prilagodile sredini u kojoj žive, navodi Glas Slavonije.

Tako su primjeri promjene imena za prošlu godinu pokazali da je Vjekoslav postao Stéphane, Gordana Vanessa, Radojka Ana, Janoš je ime promijenio u Ivan, Dunja misli da će više sreće imati kao Dunia, Elizabeta kao Elizabeth, a Todor je preinačen u Teodora. Također je Slobodan postao Bob, a Edita, Edita Theresa.

Uz zahtjev za promjenu imena neophodno je platiti pristojbu od 70 kuna te predočiti presliku osobne iskaznice i uvjerenje Općinskog suda da protiv stranke nije podignuta optužnica koja je postala pravomoćna.