USIJANJE

Sljedećih dana 'kuhat' ćemo se na +33

20.05.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Osim zbog izbora, Hrvatska se posljednjih dana usijala i zbog vrućina koje su rano počele. U sljedećih nekoliko dana temperature bi mogle ići i do visokih 33 stupnja

Kratkotrajno osvježenje večeras bi mogao donijeti pljusak, a nakon toga nas opet čekaju visoke temperature. Pljuskovi su mogući i u petak uvečer. Nema dvojbe da su tople sunčeve zrake ozbiljno zagrijale Hrvatsku. S prvim mirisnim domaćim jagodama ove je godine stigla je i iznadprosječna temperatura koja se penjala i do 32 stupnja, piše Dnevnik.hr.

Dok neki već sada kukaju kad će jesen, drugima, pogotovo onima iz hladnijih krajeva, vrućina paše. Liječnici savjetuju starijima da izbjegavaju sunce sredinom dana. Mnogi zaboravljaju da sunčeve zrake već sada imaju opasne zube. UV-indeks u velikom dijelu zemlje vrlo je visok i kožu bismo morali zaštititi kremama. Ova upozorenja mnogi zanemaruju, većina misli da su kreme rezevirane samo za ljetovanje, a neki ih ni tada ne koriste.

Temperature neuobičajene za ovo doba godine i dalje će nas grijati. Posebno to vrijedi za kopno. 'Što se tiče svibnja temperatura je veća od prosjeka i to za dva do tri stupnja. Takav trend će se nastaviti do kraja tjedna, a kako sada stvari stoje i sljedeći tjedan', rekla je meteorologinja Ana Bago.