pravobraniteljica za djecu

Slavonija vapi za socijalnim pedagozima; na skupu u Osijeku otkriveno koje su 'najslabije karike' vršnjačkog nasilja

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2022 14:28
  • Objavljeno 15.09.2022 u 14:17
Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja, a svako treće onog internetskog putem društvenih mreža, upozorila je u četvrtak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na okruglom stolu održanom u Osijeku

Pravobraniteljica je na skupu "Vršnjačko nasilje u školi - od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?" istaknula kako moramo biti svjesni da je tjelesno i psihičko nasilje sveprisutno među djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i verbalno nasilje u grupama među djecom na društvenim mrežama.

"Različiti oblici nasilja među djecom su sveprisutni, o tome nam govore djeca, roditelji i odgojno-obrazovni djelatnici", rekla je Pirnat Dragičević i dodala da djeca ponekad govore kako imaju osjećaj da su odgojno-obrazovni djelatnici nedovoljno osnaženi, odnosno nisu dovoljno aktivni u rješavanju tih problema.

Naglasila je kako je, kao i za rješavanje ostalih problema, prevencija najvažnija i za rješavanje problema vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je u odgojno obrazovnim ustanovama prepoznat problem te se prevencija počela provoditi, ali nije u dovoljnoj mjeri učinkovita.

"Važno je da preventiva bude dostupna u svim školama i svoj djeci, što sada nije slučaj jer nije jednako dostupna za svu djecu. Važno je osnažiti i odgojno obrazovne djelatnike i sve one koji su kontaktu s djecom, prepoznavanje pokazatelja koji upućuju na moguće nasilje", ustvrdila je pravobraniteljica.

Napomenula je da nasilje kod djece ne nastaje preko noći, da se nijedno dijete ne rodi nasilno, već je nasilje koje ispoljava zapravo rezultat nekog njegovog vapaja za pomoć, odnosno njegova nemoć i poziv odraslima na reakciju.

"Važno je takvu djecu prepoznati kako ne bi došla do nasilja, jer kada jednom dođe do nasilja, potrebno je pružiti pomoć djetetu koje je počinilo nasilje, naravno i djetetu koje je žrtva nasilja i djeci koja su svjedočila nasilju", poručila je Pirnat Dragičević i zauzela se za multisektorsku, odnosno interdisciplinarnu suradnju, bolju suradnju škola, centara za socijalnu skrb i policije.

Tena Velki s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti kazala je kako dosadašnja iskustva pokazuju da je najslabija karika suradnja roditelja i škole, važnim ocijenivši da prevencija bude sustavna iz godine u godinu jer su bolji rezultati kada se provodi kontinuirano i kroz duže vremensko razdoblje.

Viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić upozorila je da je Slavonija slabo pokrivena socijalnim pedagozima, upozorivši da Vukovarsko-srijemska županija nema nijednog stručnog suradnika, socijalnog pedagoga, iako se zna koliko je to bolno područje, a tim kadrom slabo je pokrivena i Osječko-baranjska županija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!