ususret uskrsu

Slavonci ne mogu proizvesti šunke koliko je mogu prodati, ali glavobolje im zadaje nešto drugo

07.04.2020 u 20:56

Bionic
Reading

Suhomesnatih delicija za Uskrs neće nedostajati. Slavonski i baranjski proizvođači šunke spremno su dočekali blagdan, a prodaja im u vrijeme karantene, kažu, ide dobro. Provjerili smo je li skočila u odnosu na prošlu godinu, imaju li dovoljno šunke, ali i što im zadaje najveće brige

Slavonski i baranjski proizvođači šunke i suhomesnatih delicija zadovoljno trljaju ruke. Prodaje ide, ali im najveće glavobolje u vrijeme epidemije koronavirusa i Uskrsa zadaje samo jedna stvar - propusnice.

Osječanin Igor Lukić bavi se uzgojem crne slavonske svinje zadnjih 10 godina. Farmu s 50 fajferica ima u Vuki, mjestu nedaleko od Osijeka. Svakodnevno odlazi ondje. Brine se o svinjama, pakira proizvode i dostavlja narudžbe do kućnog praga. Nedostaje mu, priznaje nam, još koji par ruku pomoći, a na koje u ovom trenutku, govori, ne može računati jer nisu dobile propusnice.

'Posla ima, propusnica nema'

'Nisam veliki proizvođač. Nemam problema s plasmanom robe na tržište jer je 90 posto stalnih kupaca', govori za tportal Igor Lukić, vlasnik istoimenog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva koje godišnje proizvede oko 100 komada šunki.

Poljoprivredom se ovaj Osječanin bavi posljednjih 30 godina, a zadnjih 10 samo uzgojem crne slavonske svinje.

'Ostalo mi je još nešto malo šunke čija je cijena 100 kuna po kilogramu. No prodat će se i to, vjerujem. Ako ne do Uskrsa, onda poslije', dodaje nam.

Kupaca ima širom Hrvatske, a proizvode šalje poštom u Zagreb, Rijeku, Dalmaciju. U Osijeku trenutno jedino dostavlja do kućnog praga jer mu je zatvorena prodavaonica na donjogradskoj tržnici.

'Nitko od obitelji ne može mi trenutno pomoći jer ne može mrdnuti iz Osijeka. Posla ima, ali propusnica nema', jasan je ovaj farmer.

S ovoga OPG-a pored šunke odlaze čvarci, kulen, slanina...

'Čvarci odmah planu kad ih se napravi, a slanina, koja je puno mesnatija, deblja i drugačijeg okusa od one obične svinje, najbolje ide u Dalmaciji', rezimira Lukić.

Planula i šunka iz Jagodnjaka

Sva šunka koju su imali za ovu godinu otišla je u samo dva dana oglašene online prodaje i Svetislavu Kolareviću iz baranjskog mjesta Jagodnjak. Proizvodnjom suhomesnatih delicija u njegovoj obitelji bave se posljednjih sedam godina. Imaju farmu svinja na kojoj je, kaže za tportal, 25 tovljenika godišnje dok ostatak potrebnog dokupljuju.

'Online prodaju oglasili smo u petak, a šunka je otišla u subotu i ponedjeljak. Ostalo nam je nešto vrlo malo. Sve smo prodali u Osijek i Beli Manastir. Imamo stalne kupce, a nešto od proizvoda šaljem u Omiš i na otok Hvar', odgovaraju nam s OPG-a Kolarević.

Ova obitelj bavi se poljoprivrednom proizvodnjom posljednjih 30 godina. Nekada su imali farmu krava te proizvodili mlijeko i sir. Posljednjih godina okrenuli su se svinjogojstvu i proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

'Vidio sam koliko je to tražena roba, pa smo se fokusirali na proizvodnju kulena, kulenove seke, kobasica, čvaraka i šunke', ističe Kolarević.

Ove godine na tom je OPG-u proizvedeno oko 30 komada šunki teških između, kaže nam, šest i sedam kilograma te nešto manje plećki.

'Šunke smo prodali za 70 kuna po kilogramu dok je plećka bila deset kuna jeftinija', sažima Kolarević.

  • +7
Prizori s osječke tržnice otprije tri tjedna Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović