ARNON MILCHAN

Slavni holivudski producent priznao da je bio izraelski špijun

30.11.2013 u 08:30

Arnon Milchan - izraelski špijun
Bionic
Reading

Arnon Milchan, jedan od najvećih holivudskih producenata, šokirao je svjetsku javnost priznanjem da je vodio dvostruki život. Milchan, koji je između ostalih producirao filmove 'Zgodna žena', 'Klub boraca', 'LA Povjerljivo', 'Gospodin i gospođa Smith', potvrdio je da je pomagao Izraelu u razvoju nuklearnog programa kao špijun, javlja Uvda, program na izraelskom Kanalu 2, a prenosi Business Insider

Knjiga 'Povjerljivo' otkriva pojedinosti Milchanova dvostrukog života kao poznate, ugledne osobe i kao izraelskog obavještajnog operativca, o čemu ovaj multimilijarder nikad nije otvoreno govorio.

Milchan je navodno kazao novinaru Ilanu Dayanu da je otvarao bankovne račune i tvrtke kako bi se prikupio materijal i oprema za tajnu izraelsku jedinicu koja se bavi gospodarskom špijunažom, LAKAM. On je, navodno, bio na čelu 30 tvrtki u 17 različitih zemalja na vrhuncu svoje špijunske aktivnosti.

'Znate li kakav je osjećaj biti momak od 20 i nešto godina za kojeg je njegova zemlja odlučila da bude James Bond? Wow! Akcija! To je bilo uzbudljivo', kazao je Milchan, koji je rođen 1944. u tadašnjoj Palestini, rekao je Dayan.

Sedamdesetih godina Milchan je posredovao u ponudama stotina milijuna dolara između Izraela i američkih tvrtki za helikoptere, rakete i drugu opremu.

Milchan, koji je dobar prijatelj s aktualnim izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, navodi Uvda, tada je pomogao Izraelu da dobije ključnu nuklearnu opremu i informacije, dok je Peres gradio nuklearni reaktor Dimona kao ravnatelj u Ministarstvu obrane, prenosi Business Insider.

(Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je nekad radio za Heli Trading Co, također je prijatelj Arnona Milchana.)

Milchanova tvrtka Heli Trading Co posredovala je pri pošiljci sofisticiranih okidača za nuklearno oružje iz kalifornijske tvrtke Milco International Inc za izraelsko Ministarstvo obrane između 1979. i 1983.

Milchan je rekao Dayanu da nije znao da je Izrael naručio okidače te da nije znao ni što su zapravo okidači.