RAĐENOVIĆ VS. MEDIKA

'Slali su mi batinaše, no ova mafija koristi druga sredstva'

15.03.2011 u 15:20

Bionic
Reading

'Građevinska mafija slala mi je batinaše s palicama, dok se ova mafija očito služi i drugim sredstvima. Poručujem im da ne mislim odustati u borbi za pravednu i poštenu Hrvatsku', ocijenio je Igor Rađenović nakon optužbi koje je na njegov račun iznio najveći hrvatski trgovački lanac lijekovima Medika, a objavili neki mediji

Naime, nakon 20 godina ekskluzivnog položaja koji je imala u najvećem hrvatskom lancu ljekarni, Gradskim ljekarnama Zagreb, Medika je u potpunosti izbačena s polica zagrebačkih apoteka gdje njezine robe neće biti narednih šest mjeseci.

Medika je, naime, prozvala Rađenovića – predsjednika Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb i odlikovanog borca protiv korupcije - zbog gubitka natječaja za dobavljača lijekova u Gradskim ljekarnama Zagreb. Istaknuli su kako su izgubili natječaj iako su bili povoljniji od konkurencije, odnosno od odabrane Oktal Pharme. Stoga je Medika USKOK-u prijavila Rađenovića za korupciju. Prema navodima iz spomenute prijave USKOK-u, ponuda Oktal Pharme nije sadržavala popuste za uredno plaćanje, tzv. 'cassa sconto', koje je sadržavala ponuda Medike. Tek nakon što su ponude otvorene i sastavljen zapisnik, Oktal Pharma je u e-mail poruci ravnateljici Mili Bucalić navela koliko iznosi njezin 'cassa sconto'. Stoga u tvrtki Medika smatraju da je netko Oktal Pharmi odao detalje ponuda drugih ponuđača.

Prozvani Rađenović na prozivke za korupciju odgovorio je pitanjem: 'Kako ugovor za nabavu lijekova koji je 20 posto povoljniji od prijašnjeg za Gradsku ljekarnu Zagreb može biti podloga za korupciju?' Osim toga, istaknuo je u izjavi za Jutarnji list da uopće nije bio prisutan na otvaranju ponuda pa da ni teoretski nije ni mogao dojaviti Oktal Pharmi sadržaj drugih ponuda. Također, popust 'cassa sconto', istaknuo je, već je godinama isti kod svih dobavljača i uopće se nije tražio u ovom javnom nadmetanju, već samo tzv. financijska bonifikacija prema kojoj je Oktal Pharma ispala najbolji ponuđač.

'Na današnjoj – ranije zakazanoj - sjednici Upravnog vijeća založit ću se da GLJZ objavi svu dokumentaciju vezanu uz predmetni natječaj za ovo, ali i sva prethodna razdoblja, a osobno nakon sjednice bit ću na raspolaganju svim zainteresiranim novinarima', kazao je Rađenović u svojoj pisanoj izjavi za tportal.

Dnevnik Business.hr već je dobio na uvid natječajnu dokumentaciju i objavio da je Medikina ponuda bila znatno nepovoljnija od one Oktal Pharme te je Upravno vijeće, kojem je Rađenović na čelu, jednoglasno odlučilo najveći udio od 40 posto učešća u nabavi Gradskih ljekarni dodijeliti upravo Oktal Pharmi, a ne Mediki, koja je zadnjih 20 godina praktički imala monopol u zagrebačkim apotekama sa zagarantiranim udjelom od 50 posto učešća u nabavi.

'Nakon dolaska Rađenovića prvi put je primijenjen pozivni natječaj, a rezultat je rekordni rabat od 10,1 posto ostvaren na sve lijekove primarnog dobavljača, što je 20 posto bolja cijena od dosadašnjih Medikinih ugovora', objavio je Business.hr.

Priopćenjem se oglasila i Oktal Pharma, koja postavlja pitanje Mediki zašto bi Gradske ljekarne trebale prihvatiti za sebe nepovoljniju ponudu Medike, i to samo zato što imaju tri posto Medikinih dionica u svom vlasništvu. Oktal upozorava da Medikina tvrdnja koju iznosi u medijima kako je njezina ponuda najpovoljnija ne stoji jer je na natječaj poslala jednu, a naknadno ju je popravila kada je vidjela pobjedničku ponudu Oktala.