NAPRAVLJENI PRVI KORACI

Skupština Sindikata novinara Hrvatske: Nacionalni kolektivni ugovor ostaje i nadalje trajna zadaća

12.06.2021 u 15:35

Bionic
Reading

Na 33. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH), koja je održana u subotu, zaključeno je kako je nacionalni kolektivni ugovor (NKU) ostaje i nadalje trajna zadaća SNH, priopćio je SNH

Prvi koraci u tom smjeru su napravljeni – suradnja sa Sindikatom grafičara i razgovori s nadređenim institucijama, navodi sindikat i dodaje kako SNH nastavlja aktivnosti na očuvanju postojećih i na obnavljanje i sklapanje novih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća i općenito na jačanje socijalnog dijaloga.

SNH podsjeća kako su se od 11 kolektivnih ugovora koje je SNH potpisao na razini medijskih kuća, dva održala do danas - Hina i HRT, a u Novom listu se primjenjuje uz dodatne anekse. Neki kolektivni ugovori, napominje, primjenjuju se djelomično, neki su potpuno prestali važiti, pa se u tim tvrtkama prava zaposlenika reguliraju isključivo pravilnikom o radu.

Podružnica SNH Novosti SST privela je kraju pripreme za pokretanje procesa pregovora o kolktivnom ugovoru, navodi SNH i dodaje kako je na prethodnim sastancima s poslodavcem izražena spremnost da se zaštita radnih prava u toj redakciji definiraju kolektivnim ugovorom.

Na skupštini je, navodi sindikat, konstatirano i kako postoje svakodnevni pritisci na sindikalne povjerenike, a kao drastičan primjer istaknut je pritiska na sindikalnog povjerenika Paula Gregorovića iz Glasa Istre. Sudski spor s Glasom Istre je okončan i kolega Gregorović je vraćen na posao, ali je opet dobio otkaz, podsjeća SNH i dodaje kako je najnoviji slučaj Zadarski list i otkaz sindikalnoj povjerenici Suzani Silov (Bandić).

Povećanje broja članova također je važan zadatak SNH i u protekloj godini bilježi se povećanje broja članova u podružnicama SNH Novosti SST, Međimurje, Slobodna Dalmacija. Osnovana je i Regionalna sindikalna podružnica SNH Vukovar na čelu s kolegicom Marijom Molnar, novinarkom Hrvatskog radija Vukovar. Povećan je i broj članova u Podružnici SNH Hrvatski radio Karlovac.

SNH nnapominje i kako aktivno sudjeluje u pripremama zakonskih izmjena kojima bi se poboljšala radna prava atipičnih radnika te dodaje kako će se uključiti i u Radnu grupu za izradu Medijske strategije Vlade RH i novog Zakona o radu kao te u Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi. Konkretan prilog borbi za poboljšanje položaja honorarnih suradnika i slobodnih novinara je akcija SNH i HND u suradnji s Ministarstvom kulture i medija čiji je rezultat mjera Ministarstva da se honorarnim medijskim djelatnicima, kojima je zbog epidemije COVID-19 otkazana suradnja, dodijeli mjesečna financijska potpora, naglašava sindikat. SNH je pravovremeno poslao prilog javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima,. a usvojeni su prijedlozi - mogućnost reguliranja autorskog prava novinara kolektivnim ugovorom te uvrštenje snimatelja u koautore autorskog djela, navodi SNH. Ističe kako je s HND-om i DZNAP-om poslao i zajedničke primjedbe i prijedloge na novi tekst Zakona.

Na poziv Ministarstva kulture i medija, zajedno s HND-om, poslane su i primjedbe i prijedlozi za izradu novog Zakona o medijima, podsjeća i dodaje kako je u povodu događaja na HRT-u u vezi seksualnog uznemiravanja, predsjednica SNH Maja Sever sudjelovala na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Sindikat je podsjetio Vladu RH da je u predizbornim obećanjima bila posebno istaknuta potpora distribuciji tiskanih medija koja još nije ostvarena, a istaknuli su problem smanjivanja radničkih prava lošom regulacijom rada od kuće.

Članovi Skupštine SNH izabrali su Suzanu Silov Bandić iz Zadarskog lista, za sindikalnu Povjerenicu godine. Nagrada za najboljeg poslodavca (Cvjetko) nije dodijeljena, a „nagradu“ za najgoreg poslodavca (Krumpirko) dobili su poslodavci Glasa Istre, Zadarskog lista i Večernjeg lista.