DEMANTI IZ MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

'Skupi lijekovi bit će dostupni svima'

27.08.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stigao je demanti koji se odnosi na tekst prenesen iz Novog lista pod naslovom 'Vlada štedi na lijekovima za najteže bolesnike'

U demantiju su dopisi ravnatelja KB-a Sestre milosrdnice iz Zagreba, HZZO-a, KBC-a Zagreb, KBC-a Split, KBC-a Rijeka i KBC-a Osijek. Ravnatelji kažu da se u članku 'Vlada štedi na lijekovima za najteže bolesnike' sugerira da su rebalansom proračuna ugroženi bolesnici koji boluju od raka i ostali bolesnici koji koriste skupe lijekove.

Članak smatraju senzacionalističkim i osuđuju opis rada pojedinih liječnika koji odlučuju 'kome dati, a kome uskratiti lijek' jer je 'takav način poimanja zdravstva nadasve neciviliziran, kulturološki zaostao i pripada nekom davnom dobu, a ne suvremenoj hrvatskoj medicini', stoji u dopisu.

'Rebalansom proračuna zahvaljujući Vladi RH bolnički proračuni ostali su u potpunosti isti. Stoga će svi skupi lijekovi ostati dostupni kao i do sada te će svi pacijenti sukladno smjernicama struke dobiti potrebnu terapiju.'

Navedeni članak u demantiju nazivaju 'u potpunosti netočnim' te kažu da ima za cilj 'uznemiravanje hrvatskih pacijenata, hrvatske javnosti' i najoštrije ga osuđuju.

U sklopu demantija je i dopis Hrvatskog onkološkog društva u kojem se kaže da su izdvajanja za onkologiju u zadnjih deset godina porasla za četiri puta, s dva na osam posto ukupnog zdravstvenog budžeta RH.

Iz Hrvatskog onkološkog društva žele ovim dopisom 'unijeti dodatni mir među onkološke bolesnike, sadašnje i buduće, jer pored svoje teške bolesti, ne trebaju druge brige, a poglavito sumnju u optimalnu mogućnost liječenja'.