KOD KUĆE JE LAKŠE

Skroman doprinos Hrvata u radu EU parlamenta

25.08.2013 u 21:07

Bionic
Reading

Najkraći staž u Europskom parlamentu imaju zastupnici iz Hrvatske. Donosimo koliko su doprinijeli radu parlamenta i na koji će način opravdati svoje visoke plaće

Nekad promatrač, danas euroozastupnik. Laburist Nikola Vuljanić za opisao je briselski tempo

'Dok sam bio promatrač, promatrao sam ono što sam smatrao važnim, išao sam na mjesta koja sam smatrao zanimljivima, ali sad imam dnevni plan rada koji počinje u 9 ujutro i završava u 21 sat, a gotovo da nema pauze. Stalno se nešto događa, gdje treba biti prisutan, gdje treba reći, gdje vas traže, nešto hoće, zapravo ludi tempo".
Iako u različitim grupacijama, Vuljanić vidi prostor suradnje s ostalim zastupnicima iz Hrvatske.

'Ja sam u Odboru za vanjske poslove, tražio sam da u njemu budem. Mislim da je taj proces proširenja i suradnje s našim istočnim i južnim susjedima od ključnog interesa za RH. Hrvatska će ići naprijed ako će imati mir na istoku', istaknuo je.

Utjecaj krize na pristup brizi za ranjive skupine - bila je tema o kojoj je u svom prvom obraćanju u EP govorila pravašica Ruža Tomašić.

'Dok potpuno podupirem mnoge točke ovog izvješća, ne mogu poduprijeti poziv na inicijativu na nivou Europske unije koji bi, uz najbolje namjere, potencijalno mogao zaobići sposobnost država članica da financiraju i organiziraju odredbu o brizi utemeljenoj na njihovim vlastitim socijalnim potrebama.

Važno je naći dobru ravnotežu između vrijednosti koje unaprjeđuje Europska unija te kompetencija država članica. Nažalost, ovo izvješće sadrži brojne članke za koje vjerujem da bi mogli utemeljiti opasan presedan pozivom na jednolični koncept u koji se sve zemlje članice moraju uklopiti jednoobrazno, rekla je početkom srpnja Ruža Tomašić.

HDZ-ovac Andrej Plenković ušao je pak u polemiku s britanskim euroskeptikom Nigelom Farageom koji se okomio na vodstvo Unije i šefa EK Barrosa.

Bio je to prvi okršaj u kojem je sudjelovao jedan zastupnik iz Hrvatske. Doduše, Farage je naknadno uputio HDZ-ovcu čestitku jer je, kako je rekao, 'osigurao visoko plaćen posao za kojim je uvijek čeznuo dok građani Hrvatske neće osobno steći takvo bogatstvo'. Hrvatski zastupnici hvalili su pak Plenkovića, a Sandra Petrović Jakovina obratila se priopćenjem.

'Nadam se da će gospodin Plenković pozvati i svoje kolege iz Europske pučke stranke da glasuju za ukidanje poreznih oaza i ipak podrže inicijativu socijalista pod nazivom 'No tax heaven' jer bi to predstavljalo velik iskorak prema pravednom i odgovornom odnosu bogatih i moćnih prema društvu u kojem žive i prema uspostavi socijalne ravnoteže koju je neobuzdani kapitalizam narušio', poručila je SDP-ovka iz Bruxellesa.

HDZ-ovka Dubravka Šuica uputila je pitanje Europskoj komisiji. Nju zanima Pelješki, ili kako ga je nazvala Europski most. Cilj je, kako je priopćila, dobiti što konkretniji i jasniji stav Europske komisije vezano za ovaj strateški projekt. Isto pitanje postavio je SDP-ov Oleg Valjalo i to još u prvoj polovici srpnja.