(NE)RAD ZAGREBAČKE GRUNTOVNICE

Skratili si radno vrijeme, a građane ostavili da ljube vrata

03.11.2012 u 12:31

Bionic
Reading

U Hrvatskoj neradom obilježavamo 14 državnih blagdana godišnje. Ne znamo nikoga tko se žalio zbog toga (a da nije ministar financija), ali problem nije samo u tim danima, nego u satima prije praznika kada mnogi odlaze ranije s posla. Najsvježije primjere uočili smo u srijedu, uoči Dana svih svetih, kada su gotovo svi državni službenici skratili svoje radno vrijeme. Neki o tome uopće nisu obavijestili građane koji su zbog toga ljubili njihova zatvorena vrata

Gruntovnica ili Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu utorkom i srijedom radi od 15 do 20 sati. Savršeno za radni narod da nakon posla riješi svoje pravne zavrzlame. S takvim se pravnim obavezama prošle srijede oko 18 sati pred Gruntovnicom našlo desetak ljudi. Jedan od njih ispričao nam je što se dogodilo: 'Znam da Gruntovnica radi srijedom poslijepodne i došao sam tamo s dokumentima i našao zatvorena vrata. Zaštitari su me uputili kući jer nitko nije radio i jer su službenici, zbog praznika koji je tek bio sutradan, ranije otišli kući.'  

Ogorčeni građanin rekao nam je kako ni na vratima, ni na internetskim stranicama suda, nije bilo nikakvog upozorenja da Gruntovnica neće raditi što, razumljivo, smatra krajnjim bezobrazlukom i nepoštovanjem građana koji (koliko to još puta u ovoj zemlji valja ponoviti?) svojim porezom plaćaju te iste službenike. 'Mogli su nas nekako upozoriti pa da i mi možemo ići kući umjesto da trošimo vrijeme i novac hodajući po gradu bez veze', dodao je naš sugovornik.

Problem smo provjerili kod glasnogovornice Općinskog suda Maje Bilandžić. Ona nam je potvrdila da je taj sud, zajedno s Gruntovnicom, u srijedu radio skraćeno, do 13 sati, zbog nadolazećeg blagdana Svih svetih. Kazala je da su građani na vratima Gruntovnice morali imati obavijest da nitko ne radi, ali nije sigurna je li zaista netko zalijepio obavijest. Potvrdila je da nitko nije upozorio građane preko njihove internetske stranice te je objasnila da su obavijest o skraćivanju radnog vremena dobili sa Županijskog suda, i to baš u srijedu, poslije 12 sati. 'Uvijek se radi skraćeno uoči blagdana i nikada nismo imali problema s time', rekla je glasnogovornica Maja Bilandžić. 

Odluka o skraćivanju radnog vremena na Županijskom sudu načelno ne bi trebala imati nikakva utjecaja na radno vrijeme Općinskog suda, ali smo ipak provjerili njihovo radno vrijeme.  Županijski sud nije donio nikakvu formalnu odluku o kraćem radnom vremenu na koju bi se oslonio Općinski sud, a osim toga, službenici na Zrinjevcu radili su do 14 sati, a ne do 13 kao oni na Općinskom. Skraćivanje radnog vremena, rekli su nam na Županijskom sudu, tradicija je koja se prakticira uoči blagdana zbog zaposlenika koji moraju putovati da bi vidjeli obitelj.

Nisu službenici sudova jedini koji su u srijedu otišli ranije s posla; policijski službenici koji rade na upravnim poslovima s građanima u srijedu su radili također do 14 sati. Obavijest su stavili na web, ali tek oko podne – kada su i dobili obavijest da mogu ranije otići. Zaposlenici zagrebačke gradske uprave radili su do 13 sati, a radnici Porezne uprave do 14 sati, s time da su na šalterima do kraja radnog vremena (15 sati) ostali raditi dežurni zaposlenici.

U Ministarstvu pravosuđa nam nisu htjeli komentirati skraćeno radno vrijeme sudova, jer nemaju nikakva utjecaja na njihov rad u bilo kojem smislu. Ministar financija Slavko Linić možda bi na ovu temu imao što za reći, pogotovo ako znamo da je na početku mandata najavio mogućnost ukidanja triju državnih praznika (Dan državnosti, Dan antifašističke borbe i Tijelovo) jer smatra da je ovoliki broj neradnih dana prevelik udarac za gospodarstvo. 'Ako ukinemo tri blagdana, za istu cijenu, ili možda nižu, imat ćemo više sati rada. To znači da će produktivnost biti veća i o tome će se vjerojatno raspravljati', rekao je ministar financija u veljači.

Nekoliko sati manje radnog vremena državnih službenika zasigurno nije prevelik utjecaj na gospodarstvo pa tako ni motiv članka nije bio prozivanje zbog skraćivanja radnog vremena, ali kada govorimo o sporim sudovima i Gruntovnici koja je poznata po neefikasnosti i neusklađenosti s katastrom, onda im se svaki sat njihova radnog dana treba brojati. Pogotovo kada o svojoj komociji neodgovorno propuste obavijestiti građane.