KARADŽIĆ PRED SUDOM

Skrati li se optužnica, Bošnjaci neće svjedočiti

16.09.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Članovi udruga iz Bosne i Hercegovine koje okupljaju bošnjačke stradalnike rata i članove njihovih obitelji neće svjedočiti na suđenju Radovanu Karadžiću usvoji li se zahtjev sudskog vijeća za skraćenje optužnice protiv bivšeg vođe bosanskih Srba, najavili su u srijedu predstavnici ovih udruga

Oko dvije stotine članova Udruženja logoraša BiH, te udruga 'Žene - žrtve rata' i 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' okupilo se u Sarajevu pred zgradom u kojoj su smješteni uredi agencija Ujedinjenih naroda, uključujući ured Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako bi tamo prosvjedovali zbog zahtjeva predsjedatelja sudskog vijeća ICTY-a O-Gon Kwoa da se skrati optužnica protiv Karaždića.

'Mi to ne možemo dopustiti i u tome ne možemo sudjelovati', izjavio je novinarima predsjednik Udruženja logoraša BiH Murat Tahirović.

Kazao je kako je neprihvatljiv pokušaj da se izbjegne procesuiranje Karadžića po svim točkama za koje se tereti samo stoga što ICTY nema dovoljno vremena i kapaciteta za takvo suđenje.

Tahirović je kazao kako su bošnjačke udruge odlučne da pod takvim uvjetima njihovi članovi uopće ne svjedoče na skorašnjem suđenju.

Predstavnik ureda ICTY-a u Sarajevu Refik Hodžić je izjavio kako će o ovim stajalištima biti informirano sjedište suda u Den Haagu.