UMJESTO NEZAVISNOSTI

Škoti preferiraju širu autonomiju u okviru UK

19.02.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Više Škota željelo bi da škotski parlament dobije šire ovlasti u nadzoru poreza i potrošnje nego da se krene u riskantnu opciju nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, vidi se iz istraživanja objavljenog u utorak

Institut za društvene studije ScotCen ustanovio je da je dalja devolucija, ili 'devo max', odnosno maksimalno širenje ovlasti škotskoga parlamenta, ali i dalje u sklopu UK-a, budućnost koju preferira mnogo Škota iako ta opcija neće biti ponuđena 18. rujna kad Škoti izađu na referendum o nezavisnosti.

No analitičari očekuju da s približavanjem referenduma i devolucija postane važniji aspekt kampanje, te da britanske stranke glasačima ponude nešto prihvatljivo u zamjenu za protivljenje nezavisnosti.

Škotska ima svoj parlament od 1999. i on odlučuje o pitanjima poput obrazovanja, zdravstva, okoliša, gradnje i pravosuđa, a 'devo max' predao bi Škotskoj sve ovlasti osim obrane i vanjskih poslova.

Referendum o nezavisnosti Škotske

Na pitanje o škotskoj budućnosti 32 posto Škota izabire 'devo max', 25 posto hoće zadržati sadašnje stanje, a 31 posto podupire punu nezavisnost.

No kad glasači moraju izabrati između nezavisnosti ili širenja autonomije, 61 posto bira 'devo max', a 39 posto nezavisnost i prekid 307-godišnje državnopravne veze s Engleskom.

Analitičar John Curtice, konzultant u ScotCenu, kaže kako je potpora 'devo maxu' više odraz zabrinutosti zbog moguće nezavisnosti nego želje za većom autonomijom, te da su podijeljena mišljenja o tome što bi daljnja devolucija donijela.