bez plana i vizije

Škoro: U Zagrebu je učinjen urbanocid, a završni pečat dao mu je Zakon o legalizaciji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2021 15:44
  • Objavljeno 08.05.2021 u 15:44
Miroslav Škoro

Miroslav Škoro

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Domovinskog pokreta Miroslav Škoro obišao je u subotu četvrt Savica te ocijenio, govoreći o urbanizmu i prostornom uređenju grada, kako je u Zagrebu učinjen urbanocid

"U Zagrebu je učinjen urbanocid, a završni pečat dao mu je Zakon o legalizaciji koji je ozakonio divlju gradnju bez plana i vizije. Nužno je zaustaviti interese tzv. građevinske mafije koja je od sredine 90-tih intenzivnom gradnjom narušila vizuru i cjelinu grada Zagreba", rekao je Škoro na konferenciji za novinare u Parku Trnjanska Savica.

"Za razliku od vremena iz sredine 19. stoljeća kad se krenulo s urbanizacijom, mi smo sada svjedoci vremena u kojem moramo poštivati GUP iz 1986. godine. Nadam se da ćemo biti u prilici da ga barem izmijenimo, s obzirom da je donošenje novog GUP-a vrlo zahtjevan i dug proces", kazao je.

Škoro je podržao i inicijativu Udruge „Stepinčeva Savica“ za gradnju crkve na Savici te rekao kako je se činilo sve da se ospori pravo ljudima katoličke vjeroispovijesti da izgrade crkvu bl. Alojzija Stepinca koji je rođen baš na današnji dan.

"Moje je mišljenje da u ovom parku ima mjesta i za park i igralište, ali i za crkvu. Stoga, ako ćemo biti u prilici odlučivati i ako će većina građana Savice biti za gradnju crkve, mi ćemo to i učiniti", naglasio je Škoro.

Predsjednica Udruge 'Stepinčeva Savica' Lili Gracin rekla je kako Savica ima više od deset tisuća stanovnika, među njima dvije trećine katolika te je to dovoljan argument za gradnju crkve na Savici.

"Imamo pravo na primjerni prostor za prakticiranje svoje vjere. Već dvadeset godina slavimo svete mise u Osnovnoj školi Jure Kaštelana, a preko tjedna u maloj kapelici što je premalo za sve aktivnosti župe. Oni koji su do sada bili u moći, nisu htjeli izgraditi crkvu", rekla je Gracin. Kaže kako ne inzistiraju da crkva bude baš u parku te se slažu s drugom lokacijom za koju se odluče urbanisti i arhitekti.

Škoro je komentirao i najavu Vlade o zabrani rada nedjeljom. "Oni sada u zadnjih nekoliko dana obećaju i daju sve, od zabrane rada nedjeljom, dijeljenja covid dodatka i drugih naknada. Zašto nisu dijelili i davali prije? Zato što su sada izbori. To je sramotno i jadno", poručio je Škoro.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!