TONČI GLAVINA

Školovao se i oženio u Americi, renta vilu s pet zvjezdica: Je li ovo novi ministar turizma?

15.05.2024 u 15:18

Bionic
Reading

U trećoj vladi Andreja Plenkovića resor turizma i sporta po svemu sudeći preuzet će Tonči Glavina iz Klisa pokraj Splita, dugogodišnji državni tajnik i prvi suradnik dosadašnje ministrice Nikoline Brnjac. Indiskrecije iz HDZ-a govore da je u posljednji trenutak izbio u prvi plan ispred gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara zbog iskustva u samom ministarstvu, ali i činjenice da Plenkovićeva vlada već godinama ima upadljiv deficit kadrova upravo sa splitskog područja

Glavina je gotovo cijeli svoj životni vijek proveo u turizmu, pa mu je i to prednost, a s druge strane figurira kao nekonfliktna osoba koja za sobom ne vuče velike kontroverze.

Njegovo imenovanje na mjesto ministra ipak još uvijek nije sasvim gotova stvar: u HDZ-u s nestrpljenjem čekaju konačnu objavu Andreja Plenkovića, a on je prilikom sastavljanja kadrovske križaljke ovaj put iznimno zatvoren, pa čak i prema svojim najbližim suradnicima. Intenzivne konzultacije navodno još uvijek traju, ali konačna odluka samo je njegova.

Tonči Glavina (43) ambiciozan je HDZ-ovac iz Klisa i dugogodišnji član stranke koji je u Plenkovićevu vladu prvi put ušao 2017. godine na mjesto državnog tajnika za turizam, a u prethodnom mandatu zadržao se na toj poziciji.

Školovao se u SAD-u i ondje je živio punih deset godina: u Oklahomi je završio srednju školu, a u Delawareu ekonomski fakultet (smjer poslovna ekonomija i marketing), da bi potom stekao i MBA diplomu na smjeru izvršnog menadžmenta i strateškog poslovnog upravljanja. U mjestu Dover dvije godine vodio je studentski centar, a zatim se na dvije godine zaposlio u tvrtki koja je razvijala rezidencijalne i nekretninske projekte.

Član je upravnog odbora Grupe 100, organizacije koja okuplja hrvatske poslovne ljude i poduzetnike u dijaspori s ciljem promicanja direktnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

  • +3
Tonči Glavina Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Povratak na rodnu grudu

Godine 2008. vraća se u Hrvatsku sa suprugom, Amerikankom Tracey Allison Glavina, pa na Klisu preuređuju 400 godina staru obiteljsku kuću i kupuju prvi komad zemljišta na kojemu sade višnjik i masline te se počinju baviti uzgojem povrća i hrane u OPG-u Glavina.

On se zapošljava u obiteljskoj tvrtki Eklata, osnovanoj daleke 1993. godine, na mjestu direktora strateškog upravljanja i direktora hostela.

Radi se o tvrtki koja se bavi turizmom, preciznije radi kao turistička agencija te je pored toga specijalizirana za prihvat dječjih izleta i ekskurzija. Prethodno je upravljala kompleksom u Supetru na Braču, potom u Zaostrogu, a danas u ponudi ima apartmanski kompleks u Medenoj pokraj Trogira. Vlasnik tvrtke je Glavinin otac, vodi je njegov brat, a prema podacima s poslovnih servisa, ima godišnji prihod od preko milijun eura te desetak zaposlenih.

Paralelno s radom u Eklati, Glavina 2014. godine postaje direktor Poduzetničkog inkubatora Klis, tvrtke u vlasništvu općine, te aktivno radi na razvoju turizma i posebno na obnovi znamenite tvrđave Klis.

Neutemeljene prijave za sukob interesa

Kada je postao državni tajnik za turizam, protiv njega i načelnika Klisa Jakova Vetme podnesena je prijava Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa zbog navodnog pogodovanja prilikom planirane gradnje hotela, projekta očeve tvrtke Eklata, u samom središtu tog mjesta. Ispostavilo se da većina navoda iz prijave nije točna: niti je općina prodavala svoje zemljište potrebno za formiranje parcele, niti je izdavala dozvole za gradnju, pa je postupak obustavljen.

Glavina se i sam preventivno prijavio Povjerenstvu jer se očeva tvrtka kandidirala za državne covid-potpore, na što je imala pravo jer joj je prihod u 2020. godini pao za čak 80 posto. Ni tu nije pronađeno ništa sporno.

Sam hotel na Klisu je i danas jako daleko od realizacije jer, po neslužbenim informacijama, za njega još uvijek nije otkupljeno potrebno zemljište.

No zato je sam Glavina na dijelu svoje djedovine 2021. godine izgradio vilu za iznajmljivanje, čija se vrijednost danas približno procjenjuje na 450 tisuća eura. U svojoj imovinskoj kartici ekstenzivno je objasnio porijeklo novca za ovu investiciju: to su nasljedstvo, očeva pozajmica, plaća, štednja i novac od prodaje luksuznog automobila vrijednog 180 tisuća kuna.

Vila s bazenom kategorizirana je s pet zvjezdica, nalazi se na tržištu i, po podacima iz imovinske kartice, donosi mu prihod od oko 60 tisuća eura godišnje.