uzlazni trend

Skočio broj oboljelih od gripe, jedna županija na puno većem udaru od drugih

25.01.2024 u 13:01

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je tijekom tekuće sezone gripe, zaključno s 21. siječnja, prijavljeno ukupno 5300 oboljelih, od čega je 2245 prijava stiglo u trećem tjednu 2024. Za usporedbu, u drugom tjednu siječnja bilo je 1168 novih prijava

Prijave su pristigle iz svih županija. Veći broj oboljelih u posljednjem tjednu upućuje na uzlazni trend epidemije gripe, što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Najveća stopa prijava slučajeva gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj županiji, slijede Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska, Istarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Najmanje oboljelih registrirano je u Virovitičko-podravskoj županiji, a dobro stoje i Koprivničko-križevačka, Zadarska, Šibensko-kninska, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Među pristiglim prijavama stopa incidencije gripe uobičajeno je najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećan broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i starije te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je šest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, javljaju iz HZJZ-a.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B. Na grafikonu u nastavku prikazan je ukupan broj prijava oboljelih od gripe prema županijama u sezoni 2023./2024.