PIROTEHNIKA IM SMETA

Sklonite pse daleko od pucnjave ili im dajte apaurin!

30.12.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Psi zbog pucnjave panično bježe sve više se udaljavajući od kuće i na kraju potpuno dezorijentirani i preplašeni odlutaju kilometrima daleko

Kako se približava doček Nove godine, Udruga za zaštitu životinja Spas zaprima sve više prijava o psima lutalicama koji su zbog straha od pucnjave i detonacija pobjegli iz dvorišta kuća ili se čak otrgli s lanca. Udruga stoga moli vlasnike pasa da ovih dana svojim ljubimcima posvete posebnu pažnju, naročito u novogodišnjoj noći, te da ih na vrijeme sklone u kuću, garažu ili podrum i imaju pod nadzorom više nego obično.

'Većina životinja zaista se boji pucnjave i bježi glavom bez obzira, preskačući i visoke ograde koje nikad dotad nisu preskakivali. Psi zbog pucnjave panično bježe sve više se udaljavajući od kuće i na kraju potpuno dezorijentirani i preplašeni odlutaju kilometrima daleko. Na stranom teritoriju završe kao psi lutalice koje vlasnici, uz svoju najbolju volju, nikada više ne nađu. Takvi psi umiru od gladi, žeđi, pothlađenosti, bolesti i nesreća u prometu', ističu u Spasu.

Uz dobronamjerni apel udruga Spas ujedno podsjeća vlasnike pasa da su prema zakonu dužni imati svoje životinje pod nadzorom, a posebno u ovakvim specifičnim situacijama.

Magistar veterinarske medicine, dr. Krešimir Pavlović iz umaške veterinarske ambulante VET K&K d.o.o. za tportal je napomenuo da su psi osjetljiviji od mačaka, s, naravno, izuzetkom lovačkih pasa koji su ipak navinuti na pucnjeve. Međutim, većina kućnih ljubimaca pokazuje znakove straha, tresu se, vrte u krug ili skrivaju, pa je dobro, kaže dr. Pavlović, kad se očekuje da će životinje reagirati na uznemirujuće zvukove, ranije im dati lijekove za smirenje, koji mogu biti na biljnoj bazi i registrirani za životinje, no mogu pomoći i ljudski poput apaurina.

Pritom treba paziti na doziranje - za manje životinje dovoljno je pola tablete od dva miligrama, a napominje i da treba imati na umu da lijek brže djeluje ako se daje natašte.