OTELA SE KONTROLI

Skela otplutala Savom s osam putnika i tri auta

Bionic
Reading

Dok su se nalazili na skeli koja prometuje preko Save na graničnom prijelazu Svilaj osam putnika i tri automobila, koji su s bosanske strane trebali krenuti prema Hrvatskoj iznenada je ostalo zarobljeno jer se skela otkinula i počela plutati nizvodno prema Slavonskom Šamcu

'Srećom, nije bilo opasnosti za ljude i imovinu jer je za skelom krenuo brod koncesionara, poduzeća Terzić, iz Bosne i Hercegovine, koji je skelu zaustavio i vratio na bosansku obalu - saznaje Glas Slavonije u OKC-u brodske Policijske uprave.

Nemili se događaj zbio zbog naglog porasta vodostaja i velike količine granja i drveća koju nosi nabujala rijeka. U samo tri dana (od 28. do 31. listopada) vodostaj se povećao za gotovo tri metra, pa nije ni čudo što je rijeka usput pokupila debla koja su se, zaustavljena ispred skele, zapetljala u sajlu i pokidala je.

Za skelom i uplašenim putnicima (najvjerojatnije bosanski državljani) odmah je krenuo brod i ubrzo ju zaustavio, a onda polako dovukao na bosansku stranu, gdje su putnici iskrcani. Automobili su ostali na skeli dok nije vraćena u pristanište - svilajsku luku - odakle inače prometuje svakoga dana. Posljednjih dana, međutim, radno vrijeme joj je skraćeno i trajalo je do mraka upravo zbog izvanredne situacije i naglog bujanja rijeke.

Do sada, kako saznajemo, nije zabilježen sličan slučaj 'otkidanja skel kod Svilaja, koja je neposredno nakon rata bila jedino prijevozno sredstvo između susjednih država - kada je radila punom parom.