RUMUNJSKI WATERGATE

Skandal zbog navodnog prisluškivanja oporbe

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.01.2009 19:45
  • Objavljeno 22.01.2009 u 19:45
prisluškivanje obavještajac

prisluškivanje obavještajac

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Rumunjsku ovih dana potresa politički skandal koji je izbio nakon što je bivši savjetnik rumunjskog predsjednika i voditelj inozemne obavještajne službe izjavio da je predsjednik Traian Basescu bio upućen u sadržaje telefonskih razgovora socijaldemokratskih političara

Ured rumunjskog predsjednika opovrgao je navode bivšeg savjetnika i zaprijetio tužbom.
Najnoviji skandal upućuje na važnu ulogu koju obavještajne službe još uvijek imaju u političkim borbama u Rumunjskoj.

Skandal je izbio u utorak, kad je bivši predsjednikov savjetnik i kasniji voditelj rumunjske inozemne obavještajne službe SIE, Claudiu Saftoiu, na televiziji izjavio da mu je predsjednik Basescu rekao kako je znao za sadržaje telefonskih razgovora između predsjednika Socijaldemokratske stranke (PSD) Mircee Geoanae i bivšeg predsjednika Iona Iliescua.

Saftoiu je poslije promijenio neke navode u svojoj izjavi i rekao da mu predsjednik nikad nije govorio o prisluškivanju, nego je to saznao iz njegovih javnih nastupa.

'Rekao sam da sam iz televizijskih nastupa predsjednika saznao da je Basescu znao o čemu su razgovarali Iliescu i Geoana. Ja o tome nisam ništa znao dok sam bio savjetnik predsjednika ili voditelj SIE-a', rekao je Saftoiu.

Neposredno nakon toga, ured rumunjskog predsjednika zatražio je da Saftoiu priloži dokaze za svoje tvrdnje. Saftoiuova je izjava neistinita i neodgovorna i ured predsjednika poduzet će pravne korake protiv njega, izjavio je predsjednikov glasnogovornik.

Navodne žrtve prisluškivanja, Mircea Geoana i Ion Iliescu bili su suzdržani u svojim reakcijama.
'Nadam se da su tvrdnje Claudiua Saftoiua neistinite. Želim da vlasti zaista štite privatnost telefonskih razgovora', izjavio je Geoana.

Ilieacu je samo izjavio kako ga je Basescu nazvao i rekao mu da je riječ o neistini.
Dok pojedini politički komentatori u Rumunjskoj smatraju da je riječ o rumunjskom 'Watergateu', drugi pak tvrde da je skandal samo jedna od posljedica ogorčene unutarpolitičke borbe između predsjednika i njegovih protivnika.

Bivši predsjednik Emil Constantinescu u srijedu se umiješao u raspravu izjavom da su ga dužnosnici SIE-a svojedobno htjeli informirati o ponašanju supruga stranih veleposlanika, što je on odbio.
Constantinescu je na kraju svoga mandata izjavio da je osobno zakazao u borbi protiv starih struktura i da je doživio poraz od Securitatea, tajne službe bivšeg komunističkog režima.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi