ZASTOJ U PREGOVARANJU

Sjeverna Koreja smatra da nema izgleda za nove pregovore sa SAD-om

04.07.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja potopila je nade da će uskoro biti obnovljeni pregovori sa Sjedinjenim Državama o njezinu nuklearnom programu

Prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui rekao je u subotu da je Washington koristio dijalog s Pjongjangom "samo kao sredstvo za rješavanje svoje političke krize".

"Ne osjećamo nikakvu potrebu da sjednemo oči u oči sa SAD-om", kazao je on a prenose sjevernokorejski mediji.

Choe je komentirao nagađanja da će se novi samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una održati prije američkih izbora predviđenih za studeni.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In ponovno je predložen kao posrednik. Tijekom video samita s EU-om u utorak izjavio je da želi učiniti sve što može kako bi se organizirao samit Sjeverna Koreja-SAD prije američkih izbora, rekli su dužnosnici iz njegova ureda.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton kazao je da će se Trump sastati s Kimom malo prije izbora ako bude vjerovao da će mu to pomoći da osvoji još jedan predsjednički mandat.

"Postoje čak i neki sanjari koji se nadaju da će utjecati na naše mjere denuklearizacije za uvjetno ukidanje sankcija, istodobno budeći nadu u 'listopadsko iznenađenje'", rekao je Choe.

"SAD griješi ako misli da će stvari poput pregovora i dalje utjecati na nas."

Sjeverna Koreja je pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

Nuklearni pregovori sa SAD-om nisu nastavljeni otkako je propao samit Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači 2019.

Pjongjang je otad više puta rekao da nije zainteresiran za nove razgovore sve dok Washington ne iznese nove prijedloge.