ratne igre

Sjeverna Koreja izvela novo testiranje raketa kratkog dometa, treće u deset dana

02.08.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u petak, dva dana nakon prethodnog, izvela treće testiranje raketa kratkog dometa, objavila je južnokorejska vojska navodeći da se radi o novim vrstama raketa

Projektili su lansirani u ranim jutarnjim satima iz pokrajine Južni Hamgjong u Japansko more, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na zapovjedništvo južnokorejske vojske.

"Pratimo stanje i zadržavamo pripravnost", navelo je zapovjedništvo.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima u Bijeloj kući da je situacija "pod kontrolom" nakon trećeg sjevernokorejskog lansiranja u proteklih desetak dana.

"Nismo se ništa dogovorili o raketama kratkog dometa", dodao je Trump.

Rezolucije UN-a brane Pjongjangu testiranje balističkih raketa svih dometa.

U srijedu je Sjeverna Koreja ispalila dvije raketa kratkog dometa s istočne obale a 25. srpnja također dvije raketa kratkog dometa kao upozorenje Južnoj Koreji koja se sprema održati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om u kolovozu.

SAD je odbacio sugestije da bi ta lansiranja mogla ugroziti planove za obnovu pregovora na razini radnih skupina s Pjongjangom o nuklearnom programu te zemlje.

Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un su se susreli u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja krajem lipnja i suglasili da se pregovori nastave u idućim tjednima.

"Vođa Kim rekao je, kad su se dvojica čelnika susrela u demilitariziranoj zoni, da bi mogli početki za nekoliko tjedana. Potrajalo je malo dulje od toga. Trebalo je obaviti malo pripremnih radova", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.