rastu napetosti

Upitni nuklearni razgovori zbog testiranja sjevernokorejskog projektila

25.07.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja testirala je u četvrtak dva nova projektila kratkog dometa, objavili su južnokorejski dužnosnici, što je prvo lansiranje otkad su sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca pristali oživjeti razgovore o denuklearizaciji sjevernokorejskog poluotoka

Južnokorejsko ministarstvo obrane pozvalo je Sjevernu Koreju da zaustavi aktivnosti koje ne pomažu ublažavanju napetosti, rekavši da testiranja predstavljaju vojnu prijetnju.

Nije potpuno jasno je li u lansiranju projektila korištena balistička tehnologija što bi značilo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja lansirala je projektile s istočne obale Wonsana. Jedan je preletio oko 430, a drugi oko 690 kilometara preko mora. Oba projektila dosegnula su visinu od 50 kilometara, rekao je dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane.

Neki analitičari smatraju da je Sjeverna Koreja ponovno testirala projektile ispaljene u svibnju, ali južnokorejski vojni dužnosnici kažu da su projektili novi.

Lansiranje baca novu sumnju na ponovne razgovore o denuklearizaciji nakon što su se Trump i Kim susreli u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja krajem lipnja.

Sljedeći tjedan se očekuje susret američkog državnog tajnika Mika Pompea i sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Ri Yong Hoa na marginama sigurnosnog foruma zemalja jugoistočne Azije u Bangkoku.

No, diplomatski izvor rekao je Reutersu da je Ri otkazao dolazak.