nove provokacije

Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil, taman uoči samita Južne Koreje i Japana

16.03.2023 u 06:00

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je projektil u more između Korejskog poluotoka i Japana u četvrtak, samo nekoliko sati prije nego što je južnokorejski predsjednik trebao odletjeti u Tokio na rijetki samit na kojem se očekuje rasprava o načinima suprotstavljanja nuklearno naoružanoj S. Koreji.

Sjeverna Koreja ovaj je tjedan izvela višestruka lansiranja projektila za vrijeme zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a koje Pjongjang osuđuje kao neprijateljske akcije.

U priopćenju od četvrtka, južnokorejski načelnik rekao je kako je S. Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističkog projektila sa svoje istočne obale.

Japanska vlada također je potvrdila lansiranje, a japanska obalna straža procijenila da će projektil sletjeti otprilike sat vremena nakon što je ispaljen, što sugerira da se radi o oružju dugog dometa, kao što je interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol putuje u Japan na prvi takav samit s premijerom Fumiom Kishidom u više od desetljeća u sklopu nastojanja da se prevladaju povijesni, politički i gospodarski sporovi u ime bolje suradnje u borbi protiv Sjeverne Koreje i drugih izazova.

Kao dio napora, dva američka saveznika dogovorila su da će podijeliti praćenje lansiranja sjevernokorejskih projektila u stvarnom vremenu te su obećala daljnje produbljivanje vojne suradnje.