sjeverna koreja prijeti

Washington i Seul počeli najveću vojnu vježbu u pet godina

13.03.2023 u 06:15

Bionic
Reading

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete.

Washington i Seul pojačali su suradnju u pitanjima obrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pyongyanga koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pokusa.

Vježbe "Freedom Shield" američkih i južnokorejskih snaga, koje počinju u ponedjeljak trajat će najmanje deset dana i bit će zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje usmjerene na "razvoj sigurne okoline", izjavili su saveznici.

Južnokorejska vojska objavila je početkom ožujka da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre "Teak Knife" koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije "Freedom Shielda".

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima, opravdavajući svoje programe nuklearnog oružja i balističke programe potrebom za obranom.

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije krstareće rakete na podvodnu metu, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. KCNA tvrdi da je pokus bio uspješan te da su rakete pogodile svoje ciljeve.