što dalje?

Plenković odbio Debeljaka: Ovakvo restrukturiranje ne možemo podržati, ostajemo otvoreni za druga rješenja

28.03.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Dok je na ročištu u Rijeci odgođena odluka o stečaju 3. maja, neki novi korak u pogledu Uljanik grupe dogodio se i u Vladi. Premijer Andrej Plenković javnost je obavijestio da ne može prihvatiti plan restrukturiranja koji bi od države tražio dodatnih minimalno 7,5 milijardi kuna

Što će točno biti na dnevnom redu sjednice Vlade novinari su doznali tek oko 10:30 kada im je poslana obavijest iz Vlade, a sjednica je bila najavljena za 11 sati. Na dnevnom redu nije bilo točke o Uljaniku, no u Uljaniku se premijer Andrej Plenković oglasio u uvodnom dijelu.

Iako je početak sjednice bio najavljen za 11 sati, ona je započela tek nakon pola sata. Kašnjenje početka sjednice nije neoubičajeno, no spekulira se da je Vlada čekala odluku suda u Rijeci. U Rijeci je na sudu iza 11 sati odgođeno ročište na kojem se trebalo odlučivati o stečaju 3. maja. Ročište je odgođeno do 17. travnja.

Na početku sjednice premijer Plenković osvrnuo se na ocjenu S&P- o kreditnom rejtingu Hrvatske, ali i na sjednicu Europskog vijeća o Brexitu. Podsjetio je Plenković i na nedavni posjet Rijeci, te posjet indijskog predsjednika.

Pred kraj uvodnog izlaganja osvrnuo se i na brodogradnju. 'Važno je da našu poziciju razumije i javnost, ali i radnici u brodogradilištima', kazao je Plenković.

Kazao je koliko je dosad utrošeno u brodogradnju. Podsjetio je da je 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanaciju i državne potpore. Od toga 4,3 milijarde na Uljanik, 9 milijardi na 3. maj. 'Ukupna izloženost države prema Uljanik grupu prema jamstvima 4,3 milijarde kuna', kazao je Plenković.

'Radeći na pitanju brodogradnje sagledavali smo krizu u Uljaniku sa svih aspekata - socijalnih, financijskih. Pokazali smo dobru volju prema radnicima i sindikatima prošle godine u želji da se održi brodogradnja u Puli i Rijeci', kazao je, podsjetivši da je u prošle godine Vlada odobrila potporu za sanaciju Uljanika.

'Ta potpora za sanaciju osigurala je plaće radnicima te je omogućila završetak dva broda s kojih su skinuta državna jamstva te je trebala stvoriti temelje i pretpostavke za daljnje restrukturiranje. No svjedoci smo da prošle godine s tadašnjim strateškim partnerom nije izrađen prihvatljiv plan restrukturiranja', rekao je Plenković.

Prošli su tjedan, dodao je, predstavljeni troškovi restruktuiriranja. Ukupni trošak bi iznosio 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bila bi 7,5 milijardi.

'To bi od Vlade iziskivalo izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. To nas upućuje na zaključak da je održivost predloženost takvog koncepta restrukturiranja upitna. Vlada u ovom trenutku ovakvo restruktuiriranje ne može podržati. Ostajemo otvoreni za druga rješenja za brodogradilišta i u Puli i u Rijeci', kazao je Plenković.

  • +8
Sjednica Vlade o Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče same sjednice Vlade, u Saboru su poslani zakoni iz resora ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Prema prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozače očekuju drastično veće kazne za prometne prekršaje, privremeno oduzimanje vozila za osam najtežih prekršaja, dvogodišnje pauziranje i ponovno polaganje vozačkog ispita.

Ukidaju se pomoćnici ministara

U Sabor je poslan i Zakon o sustavu državne uprave, kojim se ukidaju pomoćnici ministara te se uvode ravnatelji uprava, koje će se birati na natječaju. Što sve zakon donosi prije mjesec dana pojasnio je za tportal ministar uprave Lovro Kuščević.

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kao dužnosnici se utvrđuju čelnik Državnog inspktorata i Hrvatske vatrogasne zajednice, koji postaju tijela državne uprave. Zakonom se određuje i koeficijent za utvrđivanje plaće.

'Za glavnog državnog inspektora predlaže se utvrditi koeficijent za obračun plaće 6,21, s obzirom na širinu djelokruga i broj različitih upravnih područja Državnog inspektorata te broj zaposlenih u tijelu i s tim povezanu odgovornost čelnika tijela. Predlaže se glavnog vatrogasnog zapovjednika, utvrditi dužnosnikom te se za istog predlaže utvrditi koeficijent za obračun plaće 5,70 koji je važećim Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika utvrđen za državne tajnike središnjih državnih ureda, budući da je navedeno tijelo državne uprave -Hrvatska vatrogasna zajednica, ustrojena kao središnji državni ured', stoji u zakonu.

Očekuje se da će Vlada na zatvorenom dijelu sjednice imenovati i glavnog državnog inspektora.

Plenković je na sjednici Vlade, nakon što je obrazložila jednu od svojih točaka, čestitao i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na ulasku u uži krug izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

'Čestitam na sjajnom uspjehu. To je sjajni uspje i osobni, ali i uspjeh naše vlade', kazao je Plenković.

Za osvojeni mandat u Europskom parlamentu iz proračuna 86 tisuća kuna

Vlada je donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Iz proračuna je, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević, osigurano 1,2 milijuna kuna. Stranke i nezavisne liste će, kazao je po osvojenom mandatu dobiti 86 tisuća kuna, a one stranke i liste koje pređu 5 posto glasova, a nisu osvojile mandat, dobit će 50 tisuća kuna.