Seizmolog Tomislav Fiket

'Potresi ove magnitude bi na nekom drugom području proizveli puno veće štete nego što su kod Šibenika, stvar je u krškom terenu'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 08.06.2021 19:36
  • Objavljeno 08.06.2021 u 18:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podrhtavanje tla u Dalmaciji pomno prate i u seizmološkoj službi. Tomislav Fiket kaže kako je epicentar potresa jutros bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika te se poprilično osjetio u užem području.

'Uznemirio je ljude, izašli su iz objekata', rekao je i dodao kako, srećom, nije bilo veće štete, javlja Nova TV.

"Međutim, seizmologija je takva znanost i potresi su nepredvidivi događaji, tako da ne možemo nikad sa sigurnošću reći da se neće dogoditi jači potres jer se on uvijek može dogoditi", istaknuo je Fiket i dodao da to može biti "za 500 godina ili 10 minuta", ali, dodaje, nema razloga za paniku.

Seizmolog kaže da se potres dogodio na krškom terenu, gdje su objekti uglavnom vrlo blizu stijene ili na samoj stijeni. "To je najbolja pozicija za gradnju objekta pa su zato štete tamo i manje. Potresi ove magnitude bi na nekom drugom terenu proizveli puno veće štete nego što su se pokazale štete na ovom području", rekao je Fiket.

Dodaje i da Hrvatska ima kompliciranu situaciju s rasjedima.

"Imamo mnoštvo rasjeda koji su uglavnom mali i u raznoraznim međusobnim odnosima. Neki su okomiti, neki paralelni. Zaista imamo mnoštvo rasjeda, s druge strane, to je i naša sreća jer nisu dugački, nego su ispresijecani pa na taj način mogu osloboditi manju energiju nego što bi da nisu prekinuti", objasnio je seizmolog.

  • +5
  • +2

Nakon potresa urušen dio stropa u školi u Vrpolju

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je Dalmacija je aktivno područje, najaktivnije u Hrvatskoj te da su mogući su najjači i najčešći potresi.

'Izračuni pokazuju da su na području juga Hrvatske mogući potresi od 7 prema Richteru, i jači. Izgledni ne znamo koliko su i kada će biti, mogući su. Pokazala je povijest. Sigurno je da će se dogoditi. Kada, nitko ne zna', kazao je Kuk u RTL-u Danas.

Dodao je da je područje Banovine aktivno i da će tako biti još neko vrijeme.

'Nikad seizmološka aktivnost nije pravilno raspoređena. Trenutno, zadnjih dana, imamo veći broj potresa. Zadnjih dana pogotovo', istaknuo je Kuk.

Naveo je da su potresi u Austriji i na Balkanu povezani.

'Dakako da su povezani, radi se o silama, tektonika je uzrok i poznate su sile koje djeluju, znaju se smjerovi koji djeluju. Na širem području je pojačana aktivnost. Povezani su potresi, ali ne direktno. Radi se o udaljenim epicentralnim područjima', zaključio je Kuk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!