neredi i nasilje

Situacija u Francuskoj se polako stišava: Tijekom noći uhićeno 'samo' 16 osoba

05.07.2023 u 13:49

Bionic
Reading

U Francuskoj je tijekom noći uhićeno samo 16 osoba, izvijestilo je u srijedu ministarstvo unutarnjih poslova, ukazujući na taj način da je vrhunac nedavnih nemira i uličnog nasilja prošao

Prošlotjedno ubojstvo 17-godišnjaka za vrijeme policijske kontrole bilo je okidač višednevnih uličnih nemira i nereda u gradovima širom zemlje, a svaku je noć od početka nereda uhićeno po više stotina prosvjednika. List Le Parisien je, pozivajući se na informacije ministarstva, u srijedu objavio da je dosad zapaljeno 78 automobila i osam zgrada.

Piše i da je od početka nereda 27. lipnja evidentiran najmanji broj uhićenja - 16 osoba. Prema izvješću nije ozlijeđen nijedan policajac niti je ijedna policijska postaja oštećena. Vlada je poručila da je njezin prioritet u Parizu pružiti brzu pomoć tvrtkama i zajednicama pogođenim nasiljem.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je bržu pomoć gradovima u kojima su izgorjele škole i u kojima je oštećena javna infrastruktura. Ljetna sniženja produljena su za tjedan dana da bi trgovci mogli nadoknaditi izgubljenu zaradu zbog nemira.

Pojavila se i bojazan da bi nedavni nemiri mogli negativno utjecati na turizam u Francuskoj, s obzirom na više pojedinačnih turističkih otkazivanja rezervacija smještaja. Ministar gospodarstva Bruno Le Maire tvitao je kako će vlada "učiniti sve da bi Francuska i dalje ostala jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu, jamčeći sigurnost svim turistima na području Francuske".

  • +31
Neredi u Parizu Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Predsjednik Macron u utorak je rekao da je vrhunac nereda prošao, dodajući da je u danima i tjednima koji slijede ipak potreban oprez.