val nasilja

Macron se sastaje s gradonačelnicima tjedan dana nakon izbijanja uličnih nereda

04.07.2023 u 07:25

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se u utorak s više od 200 gradonačelnika gradova koji su izdržali val nasilja koji je potresao zemlju nakon smrtonosnog policijskog ubojstva tinejdžera prije tjedan dana

Macron će izraziti solidarnost s lokalnim vlastima pogođenim neredima, u kojima su spaljivane trgovine i javne zgrade, vandalizirane i opljačkane tvrtke, te zapaljena vozila i kante za smeće.

Vlada je rekla kako će ponuditi pomoć u popravku oštećenih javnih ustanova.

Macron je u ponedjeljak navečer posjetio policijsku postaju u Parizu s ministrom unutarnjih poslova Géraldom Darmaninom u znak potpore sigurnosnim snagama, izvijestila je televizija BFMTV.

Više od 3.400 ljudi uhićeno je tijekom prošlog tjedna, a u neredima su, prema podacima vlade, ozlijeđena 684 policajca i vatrogasaca.

Oko 45.000 policajaca ponovno je navečer bilo raspoređeno diljem zemlje kako bi održavali mir.

No, dok napetosti i dalje tinjaju, nasilje od nedjelje jenjava.

U ponedjeljak navečer i utorak ujutro nije bilo većih izbijanja nasilja. U Nanterreu, predgrađu Pariza gdje je prije tjedan dana policajac ustrijelio 17-godišnjaka, ostalo je mirno unatoč određenoj materijalnoj šteti, izvijestio je BFMTV. Na širem području Pariza bilo je 17 uhićenja.

Ulični neredi u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U međuvremenu su se počeli računati i ekonomski troškovi.

Geoffroy Roux de Bézieux, čelnik francuske udruge poslodavaca Medef, procijenio je štetu na više od milijardu eura. 

"Prerano je dati točnu brojku, ali mi smo preko milijarde eura, ne uzimajući u obzir štetu u turizmu", rekao je za list Le Parisien kasno u ponedjeljak.