NEREDI U FRANCUSKOJ

Macron krivi društvene mreže zbog eskalacije nereda, razmatra kontrolu

05.07.2023 u 06:33

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razmatra blokadu internetskih medija u borbi protiv daljnjih nemira u Francuskoj

Bilo bi potrebno razmisliti kako mladi koji prosvjeduju koriste društvene mreže i o mogućim zabranama, izjavio je u utorak Macron na sastanku s gradonačelnicima u Parizu.

'A ako stvari izmaknu kontroli, možda ćete se morati staviti u poziciju da regulirate društvene mreže ili ih zatvorite. To se definitivno ne bi trebalo činiti u žaru trenutka i drago mi je što nismo to morali učiniti', rekao je Macron.

Predsjednik je već u petak okrivio društvene mreže za eskalaciju nasilja tijekom prosvjeda protiv policijske brutalnosti. Nasilna okupljanja organizirana su putem društvenih mreža, rekao je. Sada je Macron rekao da se o rukovanju društvenim medijima mora razmišljati smireno. 'Jer kada postane instrument okupljanja ili pokušaja ubojstva, to je pravi problem', ustvrdio je.

U međuvremenu, u sjevernoj Francuskoj, pojačane su kontrole na granici s Belgijom kako bi se zaustavio uvoz pirotehničkih sredstava, izvijestio je list Le Parisien u utorak navečer, pozivajući se na prefekturu u tom području.

  • +29
Neredi u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: SENER YILMAZ ASLAN / Sipa Press / Profimedia

Cilj je spriječiti izgrednike da se opskrbe pirotehničkim sredstvima. S obje strane granice već su zaustavljani ljudi s pirotehnikom. Prefektura u sjevernoj Francuskoj naredila je zabranu prodaje i nošenja pirotehnike i benzina u kanisterima do sredine srpnja.

Od smrti 17-godišnjeg Nahela, kojeg je policajac ubio prilikom prometne kontrole u utorak prošli tjedan, Francusku potresaju ozbiljni neredi – pljačke, paljenja i nasilni sukobi između policajaca i izgrednika. Protiv policajca koji je pucao na mladića vodi se istraga zbog sumnje na ubojstvo iz nehata.