STRAVIČNA PRAKSA

Sirijski režim otima djecu svojih protivnika!

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 13.03.2012 19:09
  • Objavljeno 13.03.2012 u 14:55
Sirijske izbjeglice

Sirijske izbjeglice

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Scena je poznata iz latinoameričkih diktatura. Prošle srijede, Yara Chammas (22), studentica informatike, bila je na večeri s jedanaest prijatelja u restoranu Ninar u starom dijelu Damaska kada je upala naoružana grupa, vjeruje se, tajnih policajaca, koja ih je odvela u nepoznatom pravcu

Riječ je o kćeri jednog od najpoznatijih sirijskih odvjetnika, Michela Chammasa, branitelja mnogih islamista i oporbenih političara.

Yara nije oteta jer je bila radikalno usmjerena, već zato da bi se izvršio pritisak na oca. 'Moja kći nije salafistkinja i nije ni na koji način nigdje angažirana', ponavlja Yarin otac dok se bivši francuski diplomat Ignace Leverrier, koji piše blog o sirijskim događajima, u svemu slaže s tom tezom.

Al Bounni, odvjetnik i uredski kolega Michela Chammasa, kaže da misle kako je odvedena u tzv. 'Palestinski odjel', kako se naziva najvažniji centar za ispitivanje tajne policije. Zatraženo je posredovanje tužiteljstva. Nema odgovora.

Leverrier kaže: 'Režim udara one koji se ne pokoravaju i koji na bilo koji način izražavaju oporbeni stav. Udaraju tamo gdje najviše boli, zato otimaju djecu.'

Yarina otmica dogodila se na dan kada je Chammas objavio treći dio duge reportaže nazvane 'Kršćani Sirije i strah od promjene' (na web stranici All4Syria) gdje je napisao da nema ništa čudno u tomu da većina vjerskih vođa podržava režim jer pokušavaju spasiti privilegije koje posjeduju i kojima ih je Asad kupio, a što je u suprotnosti s tradicijom istočnih kršćana te kršćanskim moralom.

Chammas je kritizirao i maronitskog katoličkog patrijarha Becharu Raia koji je izjavio za Reuters da je sirijski režim 'najbliži demokraciji u arapskome svijetu'. Vlast smatra posebno opasnima one oporbene aktiviste koji izazivaju pomutnju u odnosima vlasti i crkava jer joj je važna podrška vjerskih poglavara.

Iako je Chammas sistematski i vrlo precizno kritizirao novi ustav (donesen referendumom 26. veljače) sada se poziva na članak 53. kojim se kaže da se sva uhićenja mogu odvijati samo nakon odgovarajuće sudske naredbe.

'Postoji cijela jedna tradicija pritisaka na nepodobne kadrove putem maltretiranja njihovih srodnika', podsjeća Leverrier.

Na oporbenim sirijskim blogovima može se pročitati i vijest o otmici supruge i šestero djece brigadnog generala Fayeza Amrua, koji je dezertirao i koji je sada potpredsjednik Visokog revolucionarnog vojnog vijeća. Mjera je to koja se smatra osvetničkom nakon što je početkom mjeseca dezertiralo pedesetak visokih časnika, među kojima šest generala i četiri pukovnika, pa se otmice tumače kao poruka onima koji možda razmišljaju ili planiraju prelazak u redove revolucionara.

Tom tradicijom bavio se i otac Bašara el-Asada, Hafez el-Asad (predsjednik od 1971. do 2000), koji je tako uhićivao djecu šefova Muslimanskog bratstva.

Bašar je svoju prvu veliku otmicu proveo 2001. kada je nezavisni zastupnik Riad Seif progovorio o monopolu mobilne telefonije (još jedan koruptivni pothvat predsjednikove obitelji). Seifov sin nestao je i nikada nije pronađen, a otac je dobio pet godina zatvora, nakon čega je natjeran u izolaciju i u bankrot.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi