SUKOB S ASADOM

Sirijski Kurdi u ofenzivi na grad Hasaku

22.08.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Sirijska kurdska milicija YPG pokrenula je u ponedjeljak velik napad kako bi osvojila posljednje dijelove sjeveroistočnog sirijskog grada Hasake koje drže snage sirijskog režima, objavile su kurdske snage i stanovnici

Kurdi prenose kako su njihove snage poslije ponoći započele ofenzivu na južni dio istočnog dijela grada, u blizini guvernerovog ureda.

Borba koja se ovog tjedna vodi za Hasaku, podijeljenu na kurdska, te područja sirijske vlade, najnasilniji je sukob između YPG-a i Damaska u više od pet godina tog građanskog rata, te je dio šire borbe za kontrolu pogranične zone s Turskom.

Nakon jutarnjeg zatišja u borbama sukob se nastavio diljem grada, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava. Moćni YPG zauzeo je skoro cijeli istok Ghwairana, jedine veće arapske četvrti koja je bila pod kontrolom vlade.
441072,440529,440387,440076
YPG
je ključan u američkoj kampanji protiv militanata Islamske države, te kontrolira velik dio sjevera gdje su kurdske grupe povezane s tom milicijom osnovale svoju vladu.

NATO članica Turska, koja se boji pobune Kurda na svom teritoriju, zabrinuta je oko pokušaja sirijskih Kurda da se probiju zapadno uz njenu granicu. Kako bi preduhitrila YPG, Turska je dozvolila sirijskim pobunjenicima ujedinjenim pod zastavom Slobodne sirijske vojske da se okupe na njezinom teritoriju prije nego što napadne grad koji drži Islamska država.

Snage sirijske vlade prošlog su tjedna po prvi put poslale svoje ratne zrakoplove u napad na Kurde, zbog čega je američka koalicija morala premjestiti svoje zrakoplove kako bi zaštitila američke operacije na kopnu.

U ponedjeljak su ratni zrakoplovi ponovno viđeni na nebu iznad Hasake, no nisu ispuštali bombe, prenosi Opservatorij, a kurdske snage napreduju usprkos njima Sirijski državni mediji optužuju sigurnosne snage Asayisha, povezane s YPG-om, da krše primirje, te da su zapalili državne zgrade u Hasaki.

YPG odbacuje da je dogovoreno primirje, distribuira letke, te preko zvučnika diljem grada poziva državnu vojsku i provladine milicije da predaju svoje oružje. 'Svim elementima režima i njihovim milicijama koje su opkoljene u gradu poručujemo da ste na nišanu naših jedinica', stoji na letcima.

'Ova bitka je odlučena i nećemo se povući. Pozivamo vas da predate svoja oružja ili da se smatrate mrtvima'.  Gubitak Hasake bio bi velik udarac predsjedniku Bašaru al-Asadu, te bi umanjio rusku podršku sirijskom režimu koja mu je trebala pomoći da vrati izgubljen teritorij i spriječi nova osvajanja pobunjenika.

Tisuće civila u ovom etnički miješanom gradu, uključujući i kršćansku zajednicu, pobjegle su u okolna sela.