više od 1600 žrtava

Sirijski Crveni križ od EU-a traži ukidanje sankcija zbog razornog potresa

07.02.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Sirijski Crveni križ pozvao je u utorak Europsku uniju da ukine sankcije protiv Damaska nakon razornog potresa koji je u toj zemlji odnio više od 1600 žrtava

"Pozivam sve zemlje EU-a da ukinu gospodarske sankcije Siriji jer je vrijeme da se ukinu nakon takvog potresa ", rekao je direktor sirijskog ogranka Crvenog križa Haled Habubati na konferenciji za medije u Damasku.

Sirija, na čijem je čelu predsjednik Bašar al-Asad, pod međunarodnim je sankcijama od početka rata 2011., zbog čega je trgovinska razmjena s ostatkom svijeta značajno smanjena.

Damask ističe da je gospodarska kriza u zemlji izravna posljedica međunarodnih sankcija. Te su mjere protiv Damaska uvedene nakon gušenja prodemokratskih prosvjeda, da bi zemlja potom potonula u građanski rat koji ju je opustošio.

Prema Habubaziju, sirijski Crveni križ je mobilizirao više od 3000 dragovoljaca koji sudjeluju u potarzi i spašavanju u pogođenim područjima. Razorni potres je također pogodio i jug susjedne Turske.

U Siriji je zasad 1622 mrtvih i više od 3600 ozlijeđenih u potresu magnitude 7,8 koji je u ponedjeljak pogodio zemlju.

  • +11
Potres u Turskoj i Siriji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Građanski rat koji traje više od jedanaest godina uvelike je iscrpio kapacitete zemlje da se sama nosi s takvom prirodnom katastrofom.

Sirijska vojska i dalje se slabijim intenzitetom sukobljava s raznim pobunjeničkim skupinama, uključujući terorističke organizacije poput Al Nusre i Islamske države.