TRAŽENO PRIJEVOZNO SREDSTVO

Sirijske izbjeglice u Norvešku ulaze biciklom iz Rusije

03.09.2015 u 22:19

Bionic
Reading

U jeku izbjegličke krize na europskim vratima norveška policija objavila je da je 170 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, ušlo u tu zemlju preko graničnog prijelaza Storskog iz Rusije, često biciklom, odabravši jeftiniji, sigurniji iako dulji put do Europe nego što je balkanska i sredozemna ruta

Zahvaljujući dobrim odnosima Moskve i Damaska, Sirijci lako mogu dobiti vizu za ulazak u Rusiju odakle ulaze u Norvešku, jednu od najbogatijih zemalja Europe koja je članica Schengenske zone slobodnog kretanja ljudi iako nije članica Europske unije.

'Mislim da je to jedini legalni put u Europu', rekao je Elijah Hansen (26), student iz Sirije koji je u Norvešku stigao u ožujku. Cijeli put stajao ga je 1600 dolara, a uključuje let iz Bejruta do Moskve, 36-satnu vožnju vlakom do arktičke luke Murmansk te putovanje automobilom do granice.

Hansen, koji je očajnički želio pobjeći od vojne obveze u Siriji zahvaćenoj građanskim ratom, objasnio je da bi putovanje preko Turske bilo skuplje ne računajući i sve moguće opasnosti prelaska Sredozemnog mora do Grčke te zatim tranzit preko Makedonije, Srbije, Mađarske.

Hansen
je putovao krajem zime kada su temperature u Storskog bile ispod ništice i do Norveške se vozio automobilom. No neki su izbjeglice odlučili kupiti bicikle u Rusiji i njima se dovesti do granice. Ruski zakon naime brani dolazak do granice pješice, a norveški zakon brani vozačima automobila da prevoze ljude koji nemaju valjane dokumente. Zato izbjeglice odabiru bicikl.

Policija je dosad uskladištila nekih 40 bicikala na granici, a u ruskome rudarskom gradu Nikelu snažno je porasla prodaja tog prijevoznog sredstva.

Paul Nesse, viši savjetnik u nevladinoj udruzi Norwegian Refugee Council očekuje da bi broj korisnika arktičke rute mogao porasti.

Norveška, koja je bogatsvo izgradila na velikim zalihama nafte i plina, planira primiti 8000 izbjeglica iz Sirije do kraja 2017. Ta zemlja od pet milijuna stanovnika povijesno je manje otvorena prema izbjeglicama nego susjedna Švedska, a planiranom broju od 8000 izbjeglica oštro se protivi populistička Napredna stranka, manji partner u dvostranačkoj vladi.