ŽESTOKE BORBE

Sirijska vojska ušla u četvrt Damaska koju drže pobunjenici

16.07.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Pripadnici sirijske vojske uz podršku oklopnih vozila u ponedjeljak su ušli u četvrt Midan u središtu Damaska kako bi iz nje istjerali pobunjenike koji su stvorili uporište u blizini glavnih državnih objekata, izvijestili su aktivisti iz četvrti

Oklopna vozila i pješaštvo rasporedili su se duž glavnih ulica sunitske četvrti dok su se pobunjenici povukli u sporedne ulice te povremeno dolazi do okršaja, rekli su aktivisti.

'Pobunjenici nastoje zaustaviti vojsku u dijelu al-Zahra al-Jadeeda. Tamo se vode borbe i do tamo odjekuje zvuk bombardiranja i granata iz ručnih raketnih bacača', rekao je telefonom iz Midana oporbeni aktivist Radeef. 'Oklopna vozila su zauzela položaje u ostatku Midana, a vojni snajperisti zauzeli su položaje na krovovima', izvijestila je agencija Reuters.

Vojska i pobunjenici već drugi dan vode žestoke borbe a jedan od djelatnika Sirijskog opservatorija za ljudska prava je za agenciju AFP ocijenio da na tom području borbe 'nikada nisu bila tako intenzivne'. Rusija, međutim, i dalje odbija podržati sankcije protiv sirijskih vlasti a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapad da 'ucjenjuje' Moskvu kako bi ih podržala.

'Na naše veliko žaljenje svjedočimo elementima ucjene', rekao je Lavrov dodavši da je 'nerealno' da Moskva podrži zahtjev al-Asadu da odstupi dok ga stanovništvo podržava. 'To je jednostavno nerealno... on neće napustiti vlast. A to nije zato što ga podržavamo nego zato što iza njega stoji vrlo velik dio sirijskog stanovništva', rekao je Lavrov novinarima.