REŽIMSKE SNAGE

Sirijska vojska prodrla nadomak Alepa

13.02.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Sirijska vojska nastavila je s vojnim operacijama i zauzela je selo koje gleda na pobunjenička područja oko Alepa, izvijestila je u subotu državna televizija prenosi Reuters koji podsjeća da je u tijeku ofenziva sirijske vojske širih razmjera kako bi se okružila i ponovo zauzela područja oko spomenutog sjevernog grada koja su i dalje pod kontrolom pobunjenika

Vojska je ušla u selo al-Tamura koje se uzdiže iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan. Ti gradovi posljednjih dana trpe teška bombardiranja i postala su prva linija bojišnice u skoro petogodišnjem ratu.

Sirijske snage, uz potporu raznih milicija i ruskih zračnih udara, pokrenule su sveopću ofanzivu kako bi se pobunjenicima presjekao opskrbni pravac i Turske te kako bi se ponovo zauzeo Alepo.

Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je napredovanje sirijske vojske u spomenutom području, dodajući da su ruski ratni zrakoplovi napali tri pobunjenička grada u blizini granice s Turskom.

Zbog ofanzive na Alepo, deseci tisuća ljudi bježu prema turskoj granici. Opservatorij također javlja da su se vladine trupe približile na nekoliko kilometara od pokrajinske granice Rake, nakon napredovanja istočno od Ithrije.

Blizu pokrajine Rake

Snage sirijske vlade nisu u pokrajini Raki osvojile nikakvu značajniju poziciju od kada je Islamska država 2014. zauzela zračnu bazu Tabqa.
‘Sirijske su snage sada na granicama pokrajine Raka’, kazao je direktor Opservatorija za ljudska prava Rami Abdulrahman.

Vodeće svjetske sile su u petak rano ujutro na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji postigle dogovor o prekidu sukoba u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je objavio da je na sastanku ISSG-a dogovoren ‘prekid sukoba’ u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji, koji se održavaju Ženevi, nastave što je prije moguće.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je u subotu u Muenchenu kako su izgledi za uspješni prekid vatre u Siriji manji od 50 posto. Upitan o tome koliki su po njemu izgledi za prekid vatre odgovorio je: ‘49 posto’.