NAKON TJEDAN DANA

Sirijska vojska objavila kraj primirja

19.09.2016 u 18:45

Bionic
Reading

Sirijska vojska objavila je u ponedjeljak kraj primirja koje je trajalo tjedan dana, dogovorenog između Rusije i SAD-a, optužujući pobunjeničke skupine za njegov neuspjeh

'Sirijska vojska objavljuje kraj prekida vatre koji je započeo 12. rujna u 19 sati u skladu s američko-ruskim dogovorom', stoji u priopćenju državne novinske agencije SANA.

Primirje je trebalo biti 'stvarna šansa za zaustavljanje krvoprolića, no naoružane terorističke skupine nisu poštovale taj dogovor', priopćeno je.

Sirijska vojska optužuje pobunjeničke skupine da su više od 300 puta prekršile primirja diljem države, te da nisu ispunile 'ni jedan element' dogovora.

Vojni izvor ranije je rekao za AFP kako će dogovor o prekidu vatre isteći u 19 sati u ponedjeljak.

Dogovor koji su postigli ruski i američki diplomati u početku je doveo do toga da su se 12. rujna, nakon objave primirja, smanjili sukobi, no krajem prošlog tjedna nasilje je ponovno eskaliralo

Sirijske vojne snage 'imale su najveći stupanj samokontrole usprkos kršenju primirja terorističkih skupina', stoji u priopćenju.

'Oružane snage potvrđuju svoju namjeru i odlučnost da nastave s borbom protiv terorizma kako bi povratili sigurnost i stabilnost u Siriju', zaključuje sirijska vojska.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak u New Yorku kako se Rusija nije držala svojeg dijela dogovora, no da se ruski i američki dužnosnici 'trenutačno sastaju u Ženevi', da se 'proces nastavlja', te da će se tijekom dana znati više.

Rusko ministarstvo obrane smatra kako su male šanse da će se primirje nastaviti nakon ponedjeljka.

'Uzimajući u obzir da pobunjenici ne poštuju uvjete primirja, smatramo besmislenim da ga sirijska vojska provodi jednostrano', rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj.

Glavni je problem, smatra Rudskoj, u tome što se pobunjenici koji nisu džihadisti nisu odvojili od bivše sirijske podružnice Al Kaide.