HUMAN RIGHTS WATCH

Sirija ima 27 logora za mučenje zatočenika

03.07.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Sirijske obavještajne snage vode 27 logora širom zemlje u kojima se zlostavljaju zatočenici i izlažu se raznim vrstama mučenja, objavila je u utorak međunarodna humanitarna organizacija Human Rights Watch

Zatočenike premlaćuju, čupaju im nokte, pale ih kiselinama i seksualno zlostavljaju, navodi organizacija u izviješću u kojem piše da su logori uspostavljeni s početkom obračuna predsednika Bašara al Asada s prodemokratskim snagama u ožujku 2011. godine.

Human Rights Watch obavio je razgovore s više od 200 osoba koje kažu da su zlostavljane u tim logorima. Jedan od zatočenika je posvjedočio kako su mu s kliještima gnječeni prsti, a s klamericom zaklamane uši, prsti i prsni koš. Smio ih je izvaditi samo ako bi progovorio, a kao najbolnije mučenje izdvojio je klamerice u ušima. Izlagan je i elektrošokovima uz pomoć kablova i automobilskog akumulatora te mučenjem elektrošokerima po genitalijama.

'Mislio sam da više nikad neću vidjeti svoju obitelj. Mučili su me tako tri puta tijekom tri dana', kazao je 31-ogodišnji zatočenik predstavnicima HRW-a.

Prema izviješću u tim logorima zatočene su desetine tisuća ljudi.

HRW pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem se stalne članice Rusija i Kina protive mjerama protiv Sirije, na djelovanje.