LIJANOVIĆ ZA UVOĐENJE CARINA

'Širenje Konzuma uništit će proizvodnju u BiH'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.08.2009 18:37
  • Objavljeno 24.08.2009 u 18:30
Jerko Ivanović Lijanović

Jerko Ivanović Lijanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Denis Jerković

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i inicijator zakona o uvođenju carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije u Bosnu i Hercegovinu Jerko Ivanković Lijanović izjavio je u ponedjeljak da će širenje hrvatskog prodajnog lanca Konzum u Bosni i Hercegovini uništiti domaću proizvodnju u toj zemlji

MOSTAR - Odobravanje 50 milijuna eura kredita za širenje Konzuma u BiH radi većeg udjela proizvoda iz Hrvatske, potpuno će uništiti domaću proizvodnju u ovoj zemlji, izjavio je Lijanović za internetski poslovni portal biznis.ba .

"Ovaj će kredit utjecati na značajno jačanje Konzumova utjecaja u BiH te povećati udjel proizvoda iz Hrvatske u BiH. Praktično će uvozna roba uništiti bosansko-hercegovačku proizvodnju u potpunosti. Uz ovakvu vanjskotrgovinsku politiku i uz ovakva ulaganja u trgovačku mrežu domaća će prozivodnja jednostavno biti uništena do kraja", rekao je Lijanović.

Jerko Ivanković Lijanović zastupnik je u parlamentu BiH i suvlasnik istomene mesne industrije iz Širokog Brijega.

Po njegovim riječima, BiH nema mehanizama kako bi se oduprla i zaštitila domaće proizvode, ističući da je imao pravo kada je pokrenuo donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji je stavljen izvan snage a o njemu će se očitovati državni ustavni sud.

Lijanović smatra da bi vlasti BiH trebale natjerati strane trgovce, uključujući i Konzum, da na svojim policama prodaju domaće proizvode iz BiH.

"Ali u ovakvoj situaciji kakvu imamo danas roba iz Srbije, Hrvatske i EU ima povoljniji položaj na tržištu BiH nego što to ima roba domaćih proizvođača - onda je to pogubna situacija za gospodarstvo", ističe Lijanović.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u suradnji s još tri komercijalne banke odobrila je Agrokorovom maloprodajnom lancu Konzum u Bosni i Hercegovini sindicirani kredit vrijedan 50 milijuna eura, namijenjen za regionalno širenje i jačanje Konzuma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi