kad mediji nasjednu

Šire se poput požara: Ovo je pet lažnih vijesti u vezi s masakrom u Srbiji

07.05.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Događaji poput masakra u beogradskoj osnovnoj školi izazivaju niz lažnih vijesti koje se brzinom munje šire internetom, a mediji - i čitatelji - ih nekritički prenose. Srpski portali za neovisnu provjeru informacija Fake News Tragač popisao je neke od njih

Podsjetimo, u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubijeno je osam, a još sedam osoba je ozlijeđeno. Nakon ovog masakra, za koji je osumnjičen trinaestogodišnji učenik te škole, u srpskim i regionalnim medijima zabilježena je visoka razina neprofesionalnog izveštavanja, piše Fake News Tragač, koji donosi analizu nekih od njih, uz napomenu da se zbog osjetljivosti teme nisu bavili svim zahtjevima za provjeru činjenica koje su im čitatelji poslali.

Nastavnica povijesti nije umrla

Dio medija pogrešno je izvijestio da je nastavnica povijesti koja je bila meta napada maloljetnika tijekom pucnjave poginula. Uz brojne portale, vijest su prenijele i neke srpske televizije. Ispostavilo se da je nastavnica povijesti ranjena u pucnjavi i da je prema posljednjim informacijama srpske ministrice zdravstva Danice Grujičić, prebačena na 'manje intenzivnu njegu'.

Cijepljenima nije zabranjeno darivanje krvi

Društvenim mrežama se nakon tragedije proširila informacija da se traže davatelji krvi koji nisu cijepljeni. Institut za transfuziju krvi Srbije demantirao je ovu informaciju. 'Tvrdnje da je potrebno biti necijepljen su netočni. Jedino je važno biti zdrav. Ako je potencijalni donator blago prehlađen, treba pričekati par dana', rekli su u institutu, a prije koji dan objavili da za sve ozlijeđene trenutno ima dovoljno zaliha krvi.

  • +11
Svijeće i cvijeće za žrtve u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

Dušan Bajatović nije ministar prosvjete, već Branko Ružić

U objavi na Redditu koju su također prenijeli neki mediji, poduzetnik i političar Dušan Bajatović naveden je kao autor izjave da su za pucnjavu u školi 'krive zapadne vrijednosti'. Dušan Bajatović nije ministar prosvjete, već direktor tvrtke Srbijagas, a ministar prosvjete zove se Branko Ružić, i uistinu stoji iza te izjave.

Srpski akademik Matija Bećković nije rekao da su Srbi 'mali Amerikanci'

Na društvenim mrežama u Srbiji danima se dijelio citat iza kojeg navodno stoji srpski pisac, akademik i desničarski korifej Matija Bećković, u kojemu između ostalog stoji kako 'narod s tisućugodišnjom tradicijom kopira kulturu države stare 200 godina koja je pobila najviše ljudi na svijetu. Mi smo mali Amerikanci'. Kako citat ima više od 1000 dijeljenja na Facebooku, Fake News Tragač nazvao je Bećkovića kako bi provjerio autentičnost citata, a on im je odgovorio 'Netko je to napisao umjesto mene'.

Žarko Laušević nije napisao pjesmu o masakru

Desetine portala prenijele su dan nakon masakra vijest o tome kako je glumac Žarko Laušević napisao potresnu pjesmu o masakru. Već narednog dana javio se Lauševićev pravni zastupnik koji je izvijestio kako Laušević nije autor spomenute pjesme te, kako je rekao, 'nema profil niti na jednoj društvenoj mreži, pa nije niti mogao objaviti tu pjesmu na svom profilu'