U ZADNJI ČAS

Šipuš i Radman potpisali aneks ugovora između HRT-a i Vlade

06.11.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Ministar kulture Berislav Šipuš i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman potpisali su u petak Aneks Ugovora između HRT-a i Vlade, kojim će se proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga HRT-a.

Zahvaljujući tome što HRT uspješno provodi restrukturiranje i oslobađa značajna sredstva za razvoj programskih, tehnoloških i produkcijskih funkcija stvorili su se uvjeti da hrvatskoj javnosti ponudimo nove i kvalitetnije usluge koje dosad nismo imali, rekao je Radman na potpisivanju aneksa u Ministarstvu kulture.

Aneksom Ugovora predlaže se pokretanje novog regionalnog radijskog programskog kanala 'Radio Sjever', dostupnog u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Također, formiranjem HRT centra Knin i Šibenik stvorene su formalne pretpostavke za izgradnju studija i proizvodnju dijela radijskog programa u Šibeniku, te će se programski doseg sadašnjeg Radio Knina proširiti na šire područje Šibensko-kninske županije.

Promjenom opisa Drugog programa HTV-a koji se predlaže, omogućit će se prijenos važnijih sportskih događaja i na drugim televizijskim programima, kao i prijenos nedjeljnih svetih misa na Prvom programu HTV-a, gdje se program formira dominantno za gledatelje koji prije i poslije prijenosa nedjeljne mise prate taj program.

Radman je najavio kako će HRT uvesti i nove oblike distribucije programskog sadržaja putem internetskih platformi, te promijeniti način na koji su oni dosezali do publike i izvan Hrvatske, osobito one u Sjevernoj Americi i Australiji.

Objasnio je i kako se predloženim izmjenama i dopunama Ugovora ne mijenjaju odredbe Ugovora vezane uz financijski okvir, već će se dodatni programski sadržaj ostvariti u okviru postojećih sredstava.

Ministar kulture Berislav Šipuš pohvalio je proces restrukturiranja HRT-a, napomenuvši kako se rezultati vide u stanju financija javne televizije, kao i programskom širenju.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada RH "u toj aktivnosti i ovom prijedlogu prepoznala da se radi o kvalitativnom i kvalitetnom širenju programskih sadržaja koje treba podržati".

"Siguran sam da će aneks donijeti puno bolje i nove sadržaje u krajeve koji su nam bitni, a možda dosad nisu bili pokriveni kvalitetnim programskim sadržajima", istaknuo je ministar Šipuš.