ISTRAGA SE NASTAVLJA

SIPA upala u Gornju Maoču: Ovdje nema zastava IS-a

05.02.2015 u 11:56

Zastava ISIL-a na kući u Gornjoj Maoči

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Bionic
Reading

Zbog zastava Islamske države na kući u Gornjoj Maoči, aktivirala se Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja s drugim policijskim agencijama poduzima aktivnosti, potvrdila je za N1 televiziju glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić

Jozić je dodala da će o rezultatima tih aktivnosti javnost biti naknadno informirana.

Zastava Islamske države i druga obilježja ove terorističke organizacije istaknuta su nedavno u Gornjoj Maoči.

'Situacija je vrlo ozbiljna', rečeno je za N1 u SIPA-i

Iako su zastave Islamske države aktivirale BiH policiju, Dnevni avaz javlja kako su skinute prije dolaska policijek u Gornju Maoču. Edis Bosnić, pripadnik selefijske zajednice u Gornjoj Maoči kazao je za Dnevni avaz da oni 'žive normalan i miran život' i da zastave ISIL-a koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu djelo te zajednice.

Objasnio je da su u selo došla 'dvojica ljudi sa strane' koji su na napuštenu kuću izvjesili zastave IS-a i da zajednica kojoj on pripada nema ništa sa tim djelom.

Da zastava nema utvrdili su i službenici SIPA-e koji su izašli na teren. 'U vezi sa informacijom da je naselju Gornja Maoča istaknuta zastava ISIL-a, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa policijskim službenicima FMUP-a i MUP-a TK, u koordinaciji sa Tužiteljstvom BiH, izašli su danas na lice mjesta radi utvrđivanja svih potrebnih činjenica na terenu.

Tijekom poduzetih aktivnosti na licu mjesta nisu zatečene istaknute zastave ISIL-e, a o rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Tužiteljstvo BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH nastavit će dalje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja', izvijestili su iz SIPA-e.

O zastavi se se prije današnje sjednice Vlade oglasio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je 'pozdravio aktivnosti sigurnosnih službi u susjednoj državi'.

Stanovnici Gornje Maoče više od desetljeća pod istragom su policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnji da su povezani s terorizmom. Iz ovoga mjesta IS-u se priključilo više stanovnika, a među njima je i Nusret Imamović koji se smatrao vođom radikalnog islamističkog selefijskog pokreta.

Njegovom neformalnom nasljedniku Bilalu Bosniću, koji je često boravio u Gornjoj Maoči, sljedećeg tjedna započet će suđenje zbog potpore terorizmu.

Po podacima sigurnosnih agencija iz BiH na ratišta u Siriji i Iraku otišlo je preko 150 bosanskih muslimana.

U Gornjoj Maoči prije rata uglavnom su živjeli Srbi, a nakon okončanja sukoba naselili su se ratnici iz islamskih zemalja, mudžahedini kojima su ratne bošnjačke vlasti dodijelile državljanstvo BiH.