OMETANJE IZBORA

SIP pokrenuo postupak protiv Kaplana zbog izgreda u Stocu

03.11.2016 u 19:25

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo BiH pokrenulo je u četvrtak postupak protiv kandidata bošnjačke Inicijative za Stolac za načelnika općine na prekinutim izborima Salmira Kaplana, te još nekoliko aktivista s izbornih listi zbog ometanja izbora i govora mržnje, koji može rezultirati i njihovim skidanjem s izbornih lista na ponovljenim izborima

Kako je službeno priopćeno, članovi SIP-a su naložili pokretanje postupaka protiv šest kandidata - Salmira Kaplana koji se borio za mjesto načelnika općine, zatim nositelja liste Inicijative za Stolac Demira Mahmutćehajića koji je i šef SDP-a BiH u Stocu, te kandidata na listi bošnjačke Inicijative za Stolac Ahmeta Ljubovića, Enisa Buzaljka i Harisa Baljića, kao i Bože Raguža s liste Hrvatske koalicije za Stolac koju čine HSP BIH i HDZ 1990.

SIP ističe kako postoje osnovane sumnje da su svi oni kao kandidati ovjerenih političkih stranaka postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH ometajući i opstruirajući izborni proces u Stocu te se koristili jezikom mržnje koji bi mogao potaknuti na nasilje ili dalje širenje mržnje.

SIP je na današnjoj sjednici pokrenuo i postupak protiv svih članova izborne administracije u Stocu radi utvrđivanja eventualne odgovornosti zbog prekida izbornog procesa u tome gradu.

Policija je protiv Salmira Kaplana i još devet dužnosnika bošnjačke Inicijative za Stolac podnijela prijave za nasilje na izborima. Kaplana se tereti da je pretukao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva u toj općini Ivana Perića te da je teže fizički ozlijedio člana biračkog odbora Marija Raguža koji je od njegova udarca zadobio ozljede opasne po život. Drugi članovi Inicijative za Stolac se terete za nasilni prekid izbora i otuđenje izbornih materijala.

Ako se utvrdi da su prekršili izborni zakon, sudionicima izgreda se može zabraniti sudjelovanje na ponovljenim izborima koji se očekuju za taj grad.