NOVO ŽARIŠTE

Sinj, današnji crni rekorder: 'Obitelji su ogromne, druže se i zaraze'

04.11.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Jedan od današnjih rekordera po broju osoba novozaraženih koronavirusom grad je Sinj, u kojemu je registrirano čak 97 novih slučajeva, dok se ukupno u Cetinskoj krajini brojka zaustavila na 132. Usprkos tomu, u lokalnom stožeru pojašnjavaju da se ništa neuobičajeno ne događa

'Važno je istaknuti kako se na području Sinja i cetinskog kraja brisevi na COVID-19 ne uzimaju subotom i nedjeljom, zbog čega ih ponedjeljkom i utorkom bude veći broj. Tako je i ovog ponedjeljaka i utorka obrađeno blizu 250 uzoraka, a rezultati testiranja zbog prevelikog obima posla u NZJZ uneseni su u aplikaciju broja oboljelih tek danas (srijeda), a što je i razlog ovako velikog broja novooboljelih. Dakle, ako se za grad Sinj promatra razdoblje od prethodna četiri dana, imamo prosjek od 28 novooboljelih osoba dnevno, što su i dalje jako visoke brojke i nimalo ne olakšavaju cijelu situaciju', pojasnio nam je načelnik sinjskog kriznog stožera Igor Vidalina.

Po njegovim riječima, većina oboljelih osoba dolazi iz domova za starije i nemoćne, raznih radnih i drugih kolektiva, te kontakata unutar članova iste obitelji. 'Sve navedeno pokazuje ozbiljnost situacije i nastavak trenda stalne prisutnosti i porasta broja novooboljelih na našem području. Stoga i dalje apeliramo na savjesno i odgovorno ponašanje svih pojedinaca na pridržavanje i provedbu svih mjera', dodao je Vidalina.

Na sinjskom području u proteklim tjednima kao žarišta su se pojavili jedan samostan, jedan trgovački centar i jedan javni događaj (otvaranje sportskog igrališta), a nakon toga su se brojke novozaraženih ustrajno kretale iznad prosjeka.

Područna epidemiologinja zadužena za sinjsko područje dr. Ana Kokot Živalj za tportal je pojasnila da su glavni problem obiteljska okupljanja - i to ona većeg obima, s obzirom da su u Sinju i okolici česte obitelji s više članova i zajednice s više generacija, ali i druženja u širem krugu.

'To su glavna mikrožarišta: obiteljska okupljanja, i to mahom u zatvorenim prostorima. Obitelji su velike i tradicionalne, često se druže u širem sastavu, a onda nam se sukcesivno pojavljuju novi slučajevi', kazala nam je Kokot Živalj.

'Mimo toga zapravo nemamo novih velikih žarišta i čak bih rekla da se građani pridržavaju mjera, pogotovo oni koji su ranije imali slučaj zaraze u obitelji. To je moj dojam iz razgovora s ljudima, praćenja obiteljskih situacija i uvida u zahtjeve za testiranjem. Da, čini mi se da se bolest danas shvaća puno ozbiljnije i rekla bih da je situacija uglavnom pod kontrolom', dodala je ova epidemiologinja.

Na sinjskom području zabilježeno je više slučajeva oboljelih s teškom kliničkom slikom, a bilo je i preminulih - zasad samo starijih i imunokompromitiranih osoba. Jedina epidemiologinja na ovom području, logično, zatrpana je poslom.

'Ali jako ga volim, a dobar je osjećaj kada shvatiš da si napravio nešto dobro. Pozivam ljude da se čuvaju, da štite sebe i druge, te da ipak malo izbjegavaju šira okupljanja. Ali i da zadrže optimizam: sve dosad smo pobijedili, pobijedit ćemo i ovo', kaže Kokot Živalj.