sastali se s premijerom

Štrajk u školama se nastavlja. Mihalinec: Trebamo još malo vremena, očekujemo završetak pregovora u ponedjeljak

01.12.2019 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je u nedjelju navečer kako se u ponedjeljak nastavlja štrajk u školama te pregovori Vlade i sindikata obrazovanja. Premijer Andrej Plenković zbog nastavka pregovora otkazao je najavljeno sudjelovanje na konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu

"Zaključili smo da još trebamo malo vremena za razgovor, razgovor i pregovore ćemo nastaviti sutra, sutra očekujemo završetak", kratko je novinarima rekao Mihalinec nakon maratonskih pregovora sinidkata i Vlade u Banskim dvorima.

Nije iznosio pojedinosti tih pregovora koji su počeli u nedjelju u 15 sati i završili oko 21, 30 sati. "Dogovorili smo da dalje izjave o tome ne dajemo, molim da nas više ništa ne pitate, ne nazivate, tražite", rekao je novinarima.

Potvrdio je da se štrajk u školama, koji traje već 35 dana, nastavlja u ponedjeljak. "Štrajk se sutra nastavlja, a sve drugo, upravo zbog roditelja, učenika i cijele javnosti ćemo držati zatvoreno do sutra, do završetka pregovora kada ćete saznati sve detalje", kazao je Mihalinec.

  • +14
Sindikati dolaze na pregovore u nedjelju 1. prosinca Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Zaobišao je i pitanje je li večeras veći optimist nego je bio danas. "Hvala vam lijepo", kratko je uzvratio. Otklonio je mogućnost sudske zabrane štrajka. "Ako pregovaramo onda sigurno ne idemo prema tome", odgovorio je na novinarski upit o sudskoj zabrani štrajka.

U nastavku pogledajte kako su tekli pregovori:

22.05 Premijer Andrej Plenković otkazao je za sutra najavljeno sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Madridu, zbog nastavka pregovora sa sindikatima, objavio je RTL.

21.30 Sastanak je završio i predstavnici sindikata izašli su iz zgrade Vlade. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su zaključili da trebaju još malo vremena za razgovor i da sutra očekuju završetak pregovora. Dodao je i da se sutra (ponedjeljak) štrajk u školama nastavlja.

21.09 Sindikalni čelnici i predstavnici Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem pregovaraju o koeficijentu. Mediji su objavili neslužbenu informaciju kako Vlada ne nudi povećanje koeficijenta od 6,11 posto odjednom, nego dva povećanja od tri posto, no N1 tvrdi kako su sindikati tu informaciju demantirali.

20.52 Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je kako je premijer Plenković sindikalnim čelnicima predstavio novu ponudu Vlade čim su došli u Banske dvore u 15 sati, a da su se nakon toga razdvojili, sindikati u jednu prostoriju a ministri u drugu, na konzultacije. Nije želio otkriti što je premijerova ponuda sadržavala, prenosi 24sata.

19.43 Premijer Plenković primio je čelnike sindikata i iznio im novu ponudu te se sada pregovara o njoj, objavio je N1.

19.34 Sindikati poručuju kako već četiri sata sjede u odvojenim prostorijama, objavio je u 24sata.

  • +7
Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

19.02 Špekulacije o tome da bi zbog dugog trajanja štrajka moglo doći i do toga da će svi učenici morati ponavljati cijelu školsku godinu demantirala je HRT-ova novinarka Sunčica Findak, koja dugi niz godina prati sektor obrazovanja, navodeći kako postoji samo mogućnost nadoknade propuštenog te da ponavljanje godine nije mogućnost koja je predviđena u zakonu.

'Treba zaustaviti i dezinformacije koje kruže u javnosti da je zbog velikog broja dana štrajka ova nastavna godina upitna i da će se morati ponavljati. To nije točno. Zakon o odgoju i obrazovanju ne poznaje tu mogućnost, poznaje samo mogućnost nadoknade', rekla je Findak.

18.54 Komentirajući neslužbene informacije da bi Vlada mogla tražiti zabranu štrajka, politički analitičar Žarko Puhovski, gostujući u emisiji RTL Danas, izjavio je da Vlada to ne može učiniti u roku tri dana, kako se priča. Objasnio je da zabranu, koju bi eventualno tražila u ponedjeljak (sutra), Vlada ne bi mogla dobiti prije petka, što bi značilo da bi ta zabrana mogla stupiti na snagu tek od sljedećeg ponedjeljka.

18.35 Predstavnici sindikata ne odustaju od povećanja koeficijenta, no RTL je u svojim glavnim vijestima (RTL Danas) objavio kako bi možda mogli pristati da umjesto jednokratnog povećanja koeficijenta od 6,11 posto dobiju dva povećanja od oko 3 posto, čime bi ukupno dobili traženih 6,11, samo ne odjednom.

18.20 Oko 18h predstavnici sindikata ponovno su izašli na međusobne konzultacije, a konzultacije provode i predstavnici Vlade tako da službeni pregovori ipak još nisu ni počeli, objavio je 24sata.

17.53 Po svemu sudeći, sastanak je navodno kasnio zbog toga što je Vladina ponuda do sindikalaca stigla i prije nego su došli, pa su se dogovarali s kojim stavom sjesti za pregovarački stol, donosi 24sata. Na sastanku su, osim premijera Andreja Plenkovića, ministrica znanosti Blaženka Divjak, ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Ivan Malenica, dok ministar rada Josip Aladrović nije viđen.

17.30 Iako je sastanak trebao početi u 15, počeo je tek oko 17h, nakon konzultacija.

Prilikom dolaska na pregovore, nešto prije 15 sati, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe. 'Kakva je, vidjet ćemo', kratko je dodao.

'Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent', poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

  • +40
Arhivska galerija / Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana - pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.

Pregovori se nastavljaju u nedjelju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

Današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.

Blaženka Divjak uoči sastanka rekla je da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te je apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora, a Zdravko Marić nije želio davati izjave.

U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Sindikati su bili izjavili da su taj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

Ako ni danas ne dođe do dogovora ponedjeljak će biti 36. dan štrajka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je u petak pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.