javnolinijski prijevoz

Sindikati najavili štrajk ako ne dođe do povećanja plaća

27.08.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u utorak ujutro sastali su se s resornim ministrom Olegom Butkovićem, a nakon štrajka upozorenja koji su održali u petak, tražeći bolji položaj vozača u javnolinijskom prijevozu, povećanje plaća te izradu granskog kolektivnog ugovora

Izjave nakon sastanka dali su predstavnici sindikata Stjepan Lisičak i Anto Jelić.

'Ministar je podržao prijedlog o dobivanju statusa službenih osoba. Rekao je da će nam pomoći koliko može da vozači dobiju status službene osobe', kazao je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

'Mi ćemo vidjeti do 9.9. kako će to ići. Ako se predstavnici poslodavaca, Ministarstva financija i Vlade ne mogu dogovoriti oko izrade novog granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća, inače 9.9. idemo u štrajk', nadovezao se Jelić.

Dodao je kako im današnji sastanak ništa ne znači, te kako će 9. rujna zaista biti štrajk ukoliko ne bude vidljivih pomaka. 'Ništa konkretno još nije doneseno. Očekujemo konkretne zaključke i pomake. Ima dobre volje od strane ministra. Kad vidimo prve rezultate pregovora, onda ćemo donositi odluku o eventualnoj odgodi štrajka. Naš cilj je da se napravi granski kolektivni ugovor kojim će se povećati plaće', zaključno je kazao Jelić.

'Očekujemo da ministar prihvati daljnje pregovore o dijelovima koje smo postavili. Ne nadamo se da ćemo danas nešto riješiti, ali očekujem da ćemo postići dogovor o nastavku razgovora', rekao je uoči sastanka predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Javnolinijski prijevoznici vezani su za javna financiranja, stoga je čak 95 posto linija nerentabilno te samo mali broj prijevoznika još može opstati. Primjerice, jedan je od zahtjeva sindikata koji se tiče ugovora o javnim uslugama jest da javni prijevoznici budu plaćeni po prijeđenom kilometru vožnje, a ne broju putnika.

Sindikati su Ministarstvo prometa i premijera Andreja Plenkovića opetovano dopisima upozoravali na loš položaj vozača u javnom linijskom prijevozu, a traže povećanje plaća, to jest izradu granskog kolektivnog ugovora.

Jedan od zahtjeva, kako kaže Lisičak 'koji Vladu ne košta ništa', jest da vozači dobiju status službene osobe. Na taj bi se način vozače osiguralo od verbalnog i fizičkog nasilja na radnom mjestu, za koje sindikalisti kažu da vozači "trpe puno više batina s puno većim posljedicama".

Lisičak je naglasio da ako ne dođe do dogovora nastavljaju s prethodnim planom organizacije velikog štrajka za prvi dan škole, 9. rujna, kada će im se pridružiti svi javnolinijski prijevoznici u većim gradovima, pa tako i javni gradski prijevoznici, poput primjerice i Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET).