SPLITSKA INICIJATIVA

Sindikati i poslodavci zajedno protiv Vlade

21.01.2010 u 12:51

Bionic
Reading

U četvrtak je u hotelu Park u Splitu održana zanimljiva konferencija za medije na kojoj su vjerojatno prvi put javno istupili predstavnici poslodavaca i sindikata, a protiv državne administracije, ali i protiv Vlade RH te politike i političara općenito. S tog skupa je i upućen zajednički apel Vladi RH s listom zahtjeva HUP-a Dalmacije i HUS-a

Ispred HUP-a Dalmacije je istupio Hrvoje Marušić, čelnik te udruge, a ispred HUS-a čelnici Ozren Matijašević i Jozo Marić. Šira elaboracija neodrživog stanja u privredi Dalmacije, gdje je, po Marušićevim riječima, samo u posljednje vrijeme izgubljeno tri milijarde eura investicija, sažeta je u tri točke zahtjeva prema Vladi RH.

Udruženi HUP-ovci i HUS-ovci

Prva točka zahtijeva od Vlade RH da projekte čija je investicijska vrijednost iznad 100 milijuna eura proglasi projektima od nacionalnog interesa.
U drugoj točki se zahtijeva da Vlada RH pozove župane tri dalmatinske županije te gradonačelnike i načelnike općina da im donošenje planova bude prioritet.

Treći zahtjev je traženje od Vlade RH da ukine zabranu etažiranja u turističkim zonama jer će u protivnom teško biti pridobiti investitore. Različiti modeli egzistiraju u svijetu, pa nema razloga da ne funkcioniraju i u nas.

Hrvoje Marušić, čelnik HUP-a, još je dodao: 'Projekti vrijedni preko tri milijarde eura su izgubljeni ili su još na čekanju zbog neučinkovitosti i nebrige državne i lokalne administracije. Osim toga, u proračun se nije uprihodilo oko 600 milijuna PDV-a na te investicije, što je još jedna kolateralna šteta. U tri dalmatinske županije su zaustavljeni razni projekti. Neki od tih su Trogir stari grad i Brodotrogir, Adriavinil, hotel u Makarskoj, Maslenica na Šolti, Mljet, Hrvatski san u dubrovačkom primorju i još neki projekti koji su gotovi, za koje postoje investitori i novac i čekaju se konkretni planovi. Mi cijenimo napore Jadranke Kosor u sprečavanju korupcije, ali isto tako očekujemo da dođe i da nas sasluša, taj put će joj se sigurno isplatiti.'

Slijede i konkretni potezi?

Upitali smo Hrvoja Marušića iz HUP-a što će napraviti ako se Vlada RH i Jadranka Kosor nekim slučajem ogluše o njihovu inicijativu: Ako premijerka i Vlada ne shvate ozbiljno ove zahtjeve, onda mogu reći da je to tužno i svi zajedno se onda nemamo više za što boriti, krajnji je trenutak za djelovanje i konkretne poteze.

Na projektima koji su iz neopravdanih razloga na čekanju u ove tri dalmatinske županije bi se trenutno zaposlilo nekoliko tisuća radnika iz građevinskog sektora, a osim toga, posredna korist bi bila puno više posla za Cemex koji radi s pola kapaciteta i za Željezaru Split koja je bez posla.

Ozren Matijašević, čelnik HUS-a, kazao je: 'Pregolema,troma državna i lokalna administracija glavna je prepreka zarealizaciju tih projekta; neučinkoviti su, skloni mitu, korupciji iblokiraju poduzetništvo. Rezultat takvog ponašanja i nerada je gašenjei gubitak radnih mjesta. Zahtjevi koje godinama već HUS upućuje Vladisu zapravo identični inicijativama HUP-a, a to su smanjenje javnepotrošnje i poreznih troškova.

Ukoliko se ne podrže ovakve inicijative koje donose radna mjesta ipune proračun, i ove godine će nas Vlada uveseljavati novim nametima irebalansima', zaključio je Matijašević.


Na kraju je još istaknuto da ovaj zahtjev vezan uz etažiranje ne znači zeleno svjetlo za novi val apartmanizacije i betonizacije jer se to odnosi samo na lokacije koje su previđene isključivo za turizam i to je stvar inspekcija i pravne države. Slična praksa u uređenim zemljama u svijetu je to već pokazala.

Premda su neki od navedenih projekata izazivali kontroverze koje su sada razriješene,  primjerice Blagaićev u dubrovačkom primorju ili projekt prenamjene Brodotrogira nakon privatizacije po modelu poduzetnika Slobodana Ljubičića, pitanje je u kojoj će mjeri Vlada RH i premijerka odgovoriti na splitsku inicijativu. Dosadašnje bavljenje Jadranke Kosor čistkama u svojoj stranci i obračunom s polovnim premijerom ili, primjerice, bizarne polemike o tome tko će štititi novog predsjednika samo zorno pokazuju da se politika zapravo bavi samom sobom i nerealno je očekivati radikalniju promjenu takvog ponašanja.