GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE

Sindikati i poslodavci zadovoljni prijedlogom reforme visokog obrazovanja, ali traže još radikalnije poteze

06.06.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) raspravljalo je u ponedjeljak o prijedlogu Vlade za reformom visokog obrazovanja te su predstavnici sindikata i HUP-a izrazili zadovoljstvo sa smjerom u kojem se ide, ali su pozvali na još radikalnije poteze te uvažavanje primjedbi iz javne rasprave

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da su na današnjoj sjednici GSV-a raspravljali o reformi visokog obrazovanja gdje nisu donijeli dogovorni zaključak jer su ostavili prostora za donošenjem dodatnih zaključaka, što su predložili i sindikati i poslodavci.

Na sjednici su predstavnici Vlade, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) razmatrali i utjecaj povećanja troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane, gdje su zaključili da će u najkraćem mogućem roku s međuresornim tijelima "sjesti i dogovoriti koje su to daljnje mogućnosti Vlade da izađe u susret proizvođačima".

Na GSV-u je predstavljeno i godišnje izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2021. godinu koju je iznio ravnatelj Ante Lončar, iz kojega se zaključuje da se aktivne mjere politike zapošljavanja i dalje provode te da je Vlada osigurala dodatna sredstva za sve te mjere.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca je Ivan Mišetić istaknuo kako je središnja tema današnjeg sastanka bila rasprava o reformi obrazovanja, gdje su, s poslodavačke strane, zaključili da su reformski prijedlozi prihvatljivi, ali nedovoljno afirmativni.

"Očekujemo da ćemo još poraditi na prijedlozima zaključaka koji će uputiti na snažnu potrebu reforme visokog obrazovanja", dodao je Mišetić.

Također je naglasio da su temu o utjecaju povećanih troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane inicirali predstavnici HUP-a jer su htjeli upozoriti na potrebu solidarnog pristupa u podnošenju troškova naraslih sirovina, materijala za pakiranje i prekinutih dobavnih lanaca.

O Vladinoj intervenciji u cijene goriva kazao je da pozdravljaju tu odluku.

"Pozdravljamo onaj dio koji hrvatskim građanima ostavlja više prostora za osobnu potrošnju, svjesni smo da je ta kriza uvezena i da Vlada čini sve što može u raspoloživim okolnostima", kazao je Mišetić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati inicirali temu o reformi visokog obrazovanja te su iz izlaganja ministra obrazovanja Radovana Fuchsa dobili dojam da se ide u pravom smjeru.

"Međutim, sindikalna i poslodavačka strana očekuju puno radikalnije poteze i korake, Vlada je ta koja svojim prijedlozima reforme sustava mora taj sustav učiniti održivijim i da pruža uslugu koja je nužna građanima", rekao je.

Sever je dodao da očekuju od vlasti da će uvažiti primjedbe iz javne rasprave o reformi obrazovanja.

Zaključno je kazao da podupiru Vladine mjere interveniranja u cijene goriva.