REFERENDUM O SMANJENJU PRAVA

Sindikati: Branitelji HDZ-u kao SUBNOR komunistima

14.08.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Interesantno je da su nove socijalne ideje za zaposlene, prije svega u državnim i javnim službama, iznijeli predstavnici branitelja koji predlažu organiziranje referenduma o smanjenju socijalnih prava, a predsjednica Vlade ih je prihvatila, naravno uz napomenu da o tome valja razgovarati sa sindikatima.

No, sindikati su zgroženi i otvoreno poručuju kako na takvo nešto neće pristati, piše Novi list.

-To je neutemeljen prijedlog. Pa regres, jubilarna nagrada, božićnica – to su benefiti o kojima se pregovara. Taj prijedlog apsolutno neće proći – zgroženo poručuje Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata. I on, i njegove kolege u javnim službama ističu kako su se za prava izborena kolektivnim pregovaranjem spremni boriti i štrajkom.

–Neozbiljno je da se ideje o smanjivanju tuđih prava plasiraju iz redova 'branitelja i gospodarstvenika', a sve nam to pomalo liči na to kako su nekad pripadnici SUBNOR-a priskakali u pomoć socijalističkim vlastodršcima – veli Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata za kojeg je neozbiljno i 'isticanje činjenice kako je prijedlog uputio branitelj, kao da u državnim službama ne rade službenici i namještenici koji su do jučer također bili branitelji'.

–Neka se ne usude ovaj put dirnuti u ugovorena prava. Kolektivni ugovor je naša Biblija i neće ga sjeći na način kako oni to zamišljaju. Pa to bi bilo napuštanje našeg osnovnog prava na pregovaranje – poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva koja šokirana idejom ponavlja 'ne, neće ići'. Braniteljima koji iznose ideje, Avberšek pručuje: 'Dušobrižnici različitih vrsta neka rade reda u svom resoru, a naše kolektivne ugovore neka ostave. Slijedeća bi im ideja mogla biti da predlože kako sindikati u Hrvatskoj nisu potrebni'.

Sindikatima su probni baloni to više nedopustivi, jer se svi dobro sjećaju što se dogodilo s toplim obrokom koji je prestao biti 'izdvojeno' pravo i uključen je u plaću. On se utopio u oporezivom dijelu plaće i u mnogim radničkim 'buštama' nestao.