'67 je previše'

Sindikati Aladroviću: Nećemo na sastanak dok Sabor ne raspiše referendum

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.08.2019 14:48
  • Objavljeno 14.08.2019 u 14:48
Referendumska inicijativa '67 je previše'

Referendumska inicijativa '67 je previše'

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat i Matica hrvatskih sindikata poručili su ministru rada Josipu Aladroviću kako se neće odazvati na njegov poziv na sastanak sve dok Sabor ne donose odluku o raspisivanju referenduma inicijative '67 je previše'

Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, prethodno je pozvao sindikate na sastanak 22. kolovoza radi "daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva".

"Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske", stoji u zajedničkom priopćenji sindikalnih središnjica.

Smatraju kako je odnos između njih i vladajućih dodatno zaoštren prošle godine, kada je Vlada oblikovala novu mirovinsku reformu bez savjetovanja sa sindikata.

Naglašavaju kako su upravo iz tog razloga krenuli s prikupljanjem potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

"Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti sada već bivšeg ministra rada te raskidanje starog Sporazuma", priopćile su sindikalne središnjice.

Zaključuju kako je iz svega vidljivo da se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz "nefunkcionirajućeg dijaloga" nije dogodilo preko noći, "pa se preko noći ne može ni obnoviti".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!