porezna reforma

Sindikat znanosti protiv povećanja plaća zadiranjem u mirovinski sustav

04.05.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poručio je u četvrtak Vladi da podržava povećanje plaća, ali smatra da najavljeni način nije prihvatljiv jer zadire u mirovinski sustav i nije u skladu s funkcioniranjem socijalne države

Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin rekao je na konferenciji za novinare da porezni sustav ne bi trebalo mijenjati parcijalno već u cijelosti, tako da postane pravedniji i učinkovitiji i da porezni teret odgovara imovini građana.

Sindikat smatra da su predložene promjene „probno puštanje balona iz Vlade“ i da bi znatno više doprinijelo izuzimanje olakšica za djecu iz poreznog sustava. To bi dovelo do povećanja plaća za roditelje s više djece i one lošijeg imovinskog stanja. Međutim, još bolje bilo bi uvođenje progresivnog oporezivanja po stopama od 12, 20 i 30 posto, što je znatno prihvatljivije nego porezna stopa od 20 posto za sve građane.

Kroflin je istaknuo da bi do pravednosti poreznog sustava dovelo oporezivanje rentnih dohodaka i sintetičkih prihoda i imovine građana na kraju godine, u što bi trebalo uvesti i nekretnine. Sindikat smatra da je Vlada neke poteze u vezi plaća povukla dobro, ali joj zamjera što nije stvorila uvjete da dođe do povećanja plaća svim građanima, a još gore se postavila kao poslodavac.

Plaće u javnom sektoru su lani povećane prosječno za tri posto, za razliku plaća u gospodarstvu koje su porasle za 9,5 posto. Istovremeno, inflacija koja je prošle godine dosegnula 10,8 posto, obezvrijedila je plaće u javnim sektoru za sedam posto, napomenuo je Kroflin.

Pregovarački odbori sindikata i Vade vode kolektivne pregovore, a ono što Vlada nudi nije dovoljno da bi zaustavilo novi pad plaća. Sindikati će, najavio je Kroflin, inzistirati na povećanju osnovice plaća, a od rezultata pregovora ovisi buduće ponašanje sindikata.

U medijima se pojavila informacija da Vlada planira porezno rasterećenje plaća kroz ukidanje prireza i dodatne stope poreza na dohodak, te kroz manje opterećenje bruto primanja pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup i "kozmetičko" povećanje osnovnog osobnog odbitka.